StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOGINULI U PLEMENITOJ MISIJI

Komemoracija u Memorijalnoj kući Rona Browna uz 28. obljetnicu tragedije

Piše dv
3. travnja 2024. - 14:50

U Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku danas je održana komemoracija, u povodu obilježavanja 28 godina od tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika. U knjigu žalosti riječi sjećanja upisali su veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, izaslanik ministra obrane voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Dubrovnik Ante Damić, Mario Curić u ime Općine Konavle i Viktor Šober, direktor Zračne luke Ruđer Bošković - Dubrovnik.

 

Tog 3. travnja 1996. tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown, koji je boravio u službenoj trgovačkoj misiji u Hrvatskoj, zajedno s još 34 osobe stradao je u zrakoplovnoj nesreći kada se Boeing američkih zračnih snaga srušio na području brda Sv. Ivan, na prilazu dubrovačkoj zračnoj luci.

 

‘‘Danas razmišljamo o njima i njihovoj misiji koja je bila donijeti nadu Hrvatskoj u trenutku oporavka od brutalnog rata. Danas smo ponovno ovdje s tim principima i radimo zajedno za prosperitet. Rekla bih da Hrvatska i SAD nisu samo saveznici već prijatelji. Misiju Ronalda Browna nastavljamo i danas stoga želim zahvaliti svima koji čuvaju uspomenu na američkog heroja. Ovdje smo u čast njegove ostavštine‘‘, kazala je u današnjoj prigodi veleposlanica Rayes.

 

Prigodne riječi uputio je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ističući kako je Ron Brown bio u plemenitoj misiji.

 

‘‘Prisjećamo se njihove žrtve i činjenice i da su te 1996. nosili svjetlo nade u Hrvatsku, posebno u naš grad koji se tek trebao oporaviti od svih ratnih strahota. Nažalost, sudbina je htjela drukčije, izgubljeni su ljudski životi. Međutim, suradnja između SAD-a i Hrvatske se nije zaustavila već se nastavila i s vremenom rasla. Danas možemo jasno reći kako su dvije zemlje snažni partneri‘‘, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Nakon komemoracije u Dubrovniku članovi delegacije, među kojima i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić te pročelnice Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković, na brdu sv. Ivan u Konavlima položili su vijence i svijeće na mjestu nesreće.

02. svibanj 2024 00:20