StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEKA DUVA, BOLAN!

Kinezi u Livnu počinju graditi najveći projekt vjetroelektrana u BiH. Investicija je vrijedna 130 milijuna eura, proizvodit će 2 posto državnih energetskih potreba

Piše HINA
16. prosinca 2021. - 16:00

Početak radova na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini označen je u četvrtak nedaleko Livna, a kineski investitori planiraju u njega uložiti ukupno 130 milijuna eura. Simboličnim presijecanjem vrpce na lokaciji brda Ivovik predstavnici hercegbosanskih županijskih i lokalnih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation, te Powerchina Resources započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

Prva je to vjetroelektrana koju grade kineski investitori. Ukupna snaga ugrađenih vjetroagregata iznosi 84 megawata, dok se nakon izgradnje cijeloga vjetroparka planira godišnja proizvodnja od 236,6 gigawatsati električne energije. 

Premijer Hercegbosanske županije Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo zbog investicije od 130 milijuna eura na području te županije, posebno ističući kako se radi o projektu koji će očuvati okoliš. 'Dosad smo uvijek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 sukladno preporukama Europske unije', rekao je Vukadin na prigodnoj ceremoniji. 

Kao jedan od važnih projekata, vjetroelektrana Ivovik spomenuta je na samitu Kina i Srednja i Istočna Europa, koji se početkom ove godine održao online i kojim je predsjedao kineski predsjednik Xi Jinping.


Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u BiH. Na temelju studije međunarodne agencije International Renewable Energy Agency (IRENA) isplativi potencijal za izgradnju vjetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh. Radi usporedbe cijela potrošnja električne energije u BiH tijekom 2020. godine iznosila je nešto više od 12.000 GWh. 

19. travanj 2024 01:49