StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUZ POMOĆ KONZULATA

Katamaran "Jelena" iz Šibenika za Italiju prevezao osmero talijanskih studenata iz Dubrovnika

Piše DV Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
5. travnja 2020. - 12:28
Pod strogim epidemiološkim mjerama iz Šibenika je jutros u 9 sati prema Anconi isplovio „Jadrolinijin“ katamaran „Jelena“ s osmero Talijana, inače studenata na razmjeni u Dubrovniku koji odlaze kućama preko Jadrana.
Repatrijacija koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s Vladom Republike Italije u ovom primjeru je dvosmjerna: na povratku u zemlju istoga dana, „Jelena“ će oko 19 sati u zadarsku Gaženicu iz Ancone dovesti 28-ero hrvatskih državljana, također mahom studenata, 11 Crnogoraca, te jednog državljana BiH.
O detaljima odlaska studenata iz Dubrovnika ispričao nam je počasni konzul Talijanske Republike u Dubrovniku Frano Bongi.
-Na području odgovornosti konzulata Talijanske Republike u Dubrovniku koji korespondira s područjem Dubrovačko-neretvanske županije, uz oko 200 -tinja talijanskih državljana koji su stalni rezidenti, ova kriza vezana za epidemiju virusa COVID-19 zatekla je i grupu 20 talijanskih studenata koji od 15. veljače borave u Dubrovniku u sklopu programa Erasmus, razmjene između sveučilišta u Palermu i dubrovačkog sveučilišta. S obzirom na razvoj situacije šest studentica zatražilo je od Vlade Republike Italije organiziranu repatrijaciju dok je ostalih 14 studenata odlučilo ostati do isteka redovitog roka boravka u Dubrovniku, odnosno do kraja lipnja. Za ovih šest studentica konzulat u Dubrovniku uz svesrdnu podršku generalnog konzula Talijanske Republike u Rijeci Davide Bradaninia organizirao je siguran transport za studentice do Šibenika, odakle su katamaranom prevezene u Anconu- kazao nam je  počasni konzul. 
18. travanj 2024 14:35