StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPotrošačka košarica

Kalkulator cijena: Odaberite 50 namirnica i provjerite koliko su danas skuplje nego lani! Samo su tri artikla u međuvremenu pojeftinila, nikad ne biste pogodili o kojima se radi

Piše Dora Koretić/JL
3. listopada 2022. - 14:36

Mjereno u kunama, koliko se razlikuju srpanj ove i srpanj prošle godine?

Recimo to ovako - košaricu s 50 odabranih proizvoda na ljeto ove godine platili ste gotovo 16 posto više nego lani, a najviše su na to utjecale cijena mljevenog mesa, sira, ulja i pilećeg filea.

Preračunato u kune, srpanj ove godine u odnosu na prošlogodišnji srpanj teži je za čak 160 kuna, a računica Jutarnjeg lista i globalne kompanije za istraživanje tržišta NielsenIQ pokazala je da je inflacija potrošačke košarice ipak znatno veća od državne statistike, prema kojoj službena inflacija iznosi "tek" 12,3 posto.

Zahvaljujući podacima koje nam je NielsenIQ ustupio, Jutarnji list za sve je potrošače pripremio jedinstveni alat - kalkulator troškova u kojemu potrošač može birati između 50 često kupovanih namirnica, prehrambenih i neprehrambenih, te uz pomoć samo nekoliko klikova mišem izračunati koliko je njegova košarica skuplja danas nego što je bila prije godinu dana, a može i uspoređivati trenutne cijene tih artikala s onima iz kalkulatora.

Podaci se pritom odnose na mjesec srpanj, dakle mjesec u kojemu na policama još nije bilo proizvoda s reguliranim cijenama, no osim suncokretova ulja, trajnog mlijeka s 2,8 posto masnoće te miješanog mljevenog mesa, oni niti nisu dio ove potrošačke košarice, pa tu ne bi trebalo biti znatnijeg odudaranja.

Važno je znati da su podaci o cijenama u ovom izračunu vrlo realni - naime, izračunati su na temelju prosjeka svih prodanih količina svih robnih marki pojedinog artikla na blagajnama hipermarketa, supermarketa, trgovina mješovitom robom, drogerija i diskontera te uključuju cijene s popustom i bez popusta - dakle prosječne cijene po kojima se u mjesecu srpnju roba doista i kupovala.

Zanimljivo - uspjeli smo pronaći i tri artikla koja su u međuvremenu pojeftinila (nikad nećete pogoditi o čemu je riječ), a ostali svi redom bilježe povećanje cijena. Ta su povećanja malo manja kod ženskih proizvoda - recimo, ulošci su poskupjeli samo 3 posto, a tamponi 1 posto (pri čemu ulogu ima i smanjenje PDV-a u veljači s 25 na 13 posto), pakirana orada ima praktički istu cijenu kao lani, a pozitivno je da znatnija poskupljenja na bilježi ni vino, koje je u prosjeku skuplje za 7 posto.

A kako izgleda ta računica kad je riječ o vašem domu?

Zavirite u kalkulator Jutarnjeg lista i NielsenIQ-a, odaberite vama zanimljive i često kupovane proizvode i šokirajte se koliko se toga izmijenilo u samo 365 dana.

20. travanj 2024 16:10