StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBrzi kriminalci

Kako ostati bez mobitela u deset sekundi? Evo kojim se trikovima služe lopovi; Policija upozorava kako se zaštititi

Piše vijesti sd
2. studenog 2023. - 18:06

Krađe su nažalost sastavni dio života, a među ostalim predmetima na meti lopova nalaze se i mobiteli. Te krađe su postale toliko učestale, a lopovi toliko dovitljivi i brzi da je policija Nottinghamshirea u Engleskoj javno objavila snimku krađe mobitela u McDonald‘sovu restoranu u roku od samo nekoliko sekundi.

Nepoznati mladić prišao je mladom paru u restoranu i pružio im papir da ga pogledaju. Papirom je vješto pokrio mobitel i dok je podizao papir, sa stola je pokupio i mobitel. Policija Nottinghamshirea rekla je da je objavila snimku u pokušaju podizanja svijesti o taktikama odvraćanja pažnje koje koriste kriminalci, piše Daily Mail.

Kako bi smanjila rizik od krađe mobitela, policija je upozorila građane da ga drže izvan vidokruga kada su na javnom mjestu. Upozorili su da mobitel mora biti zaštićen šifrom, a kada napuštamo stol, čak i nakratko, uvijek ga treba ponijeti sa sobom.

Čuvari zakona savjetuju ako vam stranac zatraži mobitel, nemojte mu ga davati. Umjesto toga ponudite da telefonirate u njegovo ime i stavite ga na spikerfon.

Ako vam ukradu mobitel ili ga izgubite, nazovite svog mrežnog operatera i blokirajte mobitel što je prije moguće.

Policija je također rekla da bi ljudi trebali postaviti aplikaciju za praćenje na mobitelu kako bi s drugog uređaja mogli vidjeti gdje se nalazi u slučaju da je izgubljen ili ukraden. Za tu svrhu iPhone ima Find My Phone, a za android telefone postoji android device manager.

Šef policije Nottinghamshirea John Searston rekao je da je "krađa mobitela iznimno uznemirujuće iskustvo" i da policija čini sve što može kako bi prijestupnike privela pravdi. Pozvao je i građane da se jave ako prepoznaju lopova. McDonald‘s se nije očitovao o slučaju, piše Daily Mail.

Premda bi se reklo da sofisticirani sistem šifri i mogućnosti praćenja štite mobitele od krađe, vidimo da tome nije tako. Lopovi znaju ići ispred zakona i zaštite dok ih policija ne sustigne i privede pravdi. Nažalost, uznemirujući gubitak mobitela i pripadajuća trauma ostanu. Zato na mobitele treba dobro paziti.

image

Mobitel ne treba ostavljati na vidljivom mjestu niti ga davati strancima, savjetuje policija

/Shutterstock
27. travanj 2024 19:35