StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSKORO ODLUKE O MJERAMA

Kako će ove jeseni izgledati nastava u školama: Učenici više neće morati nositi maske?

Piše jutarnji list
16. kolovoza 2021. - 20:03

Unatoč daljnjem porastu dnevnog broja novozaraženih, analitičari procjenjuju da bi Hrvatska još ovog tjedna trebala ostati narančasta na karti ECDC-a. Tjedan poslije je upitan i budu li brojke i dalje rasle, nije nemoguće da će pocrvenjeti i Jadran. Podsjetimo, Jadran je, od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije, narančast već mjesec dana, od 15. srpnja, od prošlog je tjedna u narančastom i Grad Zagreb, a ostatak Hrvatske je zelen, piše Jutarnji.

Velik tjedni porast

Naime, kada se gledaju tjedne brojke, od prošlog utorka do danas, novooboljelih je bilo ukupno 1979, a u istom periodu tjedan prije bilo ih je 1302. Porast, dakle, prema evidencijama iznosi 52 posto. U ponedjeljak je bilo 46 novooboljelih, što je relativno malo i za samo dva više oboljela od ponedjeljka prošlog tjedna, no riječ je o prvom danu u tjednu, koji zbog vikenda ne pokazuje realnu brojku.

Također, ljetni praznici završavaju za tri tjedna, stoga početak još jedne pandemijske školske godine donosi pitanje hoće li školarci nastaviti nositi maske. Kako doznajemo, razgovori na tu temu trebali bi početi krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

Podsjetimo, u prošloj su školskoj godini od nošenja maski bili izuzeti učenici razredne nastave, a učenici od petog do osmog razreda i od prvog do četvrtog razreda srednje škole morali su ih nositi. Još nije donesena odluka kako će zaposleni u obrazovnom sustavu, učitelji, profesori i drugi djelatnici, dolaziti na posao.

Naime, više se puta za socijalu i školstvo govorilo da će se za dolazak na radno mjesto koristiti covid digitalne potvrde, odnosno da će svi zaposlenici morati imati ili negativan test ili dokaz o preboljenju ili cijepljenju.

Briga za mentalno zdravlje

O tome će, kako neslužbeno doznajemo, ovisiti i činjenica hoće li djeca nositi maske. Naime, više sugovornika nam je potvrdilo kako je moguće ublažavanje mjera za djecu u školama.

Budući da je pandemija potrajala dulje nego što je itko mislio da će potrajati, jasno je da utječe na mentalno zdravlje djece i intencija je da se školarcima olakša te da im se pruži što više "slobode", ali za to će, doznajemo, biti odgovorni odrasli i njihov stav prema epidemiji i cijepljenju. Inače, početkom rujna, nakon povratka s godišnjih odmora, očekuje se i povećan interes za cijepljenje.

Riječ je o onim građanima koji su i prije govorili da će se cijepiti prije dolaska hladnijeg vremena. Također, očekuje se da će se početi cijepiti i oni koji su covid-19 preboljeli početkom godine, a također su čekali da prođe nekoliko mjeseci od preboljenja koronavirusa, piše Jutarnji.

20. travanj 2024 12:15