StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUZ STROGE MJERE |

JOŠKO CEBALO: Krenuli smo s pripremom punkta za cijepljenje na području Dubrovnika

Piše RTL
4. ožujka 2021. - 09:40

Od 145 dospjelih rezultata u tri je potvrđen slučaj britanskog soja, dva u općini Konavle i jedan na području grada Dubrovnika.

Od ukupnog broja novozaraženih, a to je 747 osoba - svaka deveta osoba dolazi iz Dubrovačko-neretvanske županije. Od Konavala do Stona vrijede najstrože mjere u Hrvatskoj. 

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo za RTL Danas govori o trenutačnoj situaciji.

Vidimo da se situacija u županiji, to se tiče novooboljelih, ne smiruje, već se provode neke strože mjere. Razmišlja li se o uvođenju novih strožih mjera?

Kao što znate naš stožer je odmah predložio Nacionalnom stožeru uvođenje nužnih mjera za grad Dubrovnik, Konavle, Župu dubrovčku i Dubrovačko Primorje i općinu Ston i one se primjenjuju od 1. ožujka. Mi očekujemo da će one dati učinka za 10, 15 dana, a  jedan od razloga uvođenja mjera je i potvrda britanskog soja na našem području. Od 145 dospjelih rezultata u tri je potvrđen slučaj britanskog soja, dva u općini Konavle i jedan na području grada Dubrovnika. 

Kako došlo do pojave britanskog soja?

Od samih početaka uspijevamo pohvatati sve kontakte novorazaraženih što je slučaj i s ovim novim osobama, svi osobe stavljene su u samoizolaciju nakon što je utvrđeno prisustvo virusa.

Spominjale su se svadbe i obiteljska druženja kao mjesta i žarišta zaraze, gdje je najveći problem?

Donedavno smo bili županija s najboljom epidemiološkom situacijom, a sada s najlošijom što pokazuje koliko je borba ovim virusom izvjesna i teška. Ono što su naši epidemiolozi ustanovili nakon obrade da je rezultat većeg broja obiteljskih druženja doveo do pojačanog širenja koronavirusa, a isto tako da je na našem području potvrđeni britanski soj virusa.

Prvo masovno cijepljenje građana odvilo se u Metkoviću, koliko se do sada ljudi cijepilo i kada možemo očekivati nove punktove za cijepljenje građana i koliko doza?

Mi smo nakon konzultacija dogovorili s obzirom na dostupne količine da u prvom dijelu idemo s cijepljenjem u ordinacijama obiteljske medicine. Prošle subote bilo je masovno cijepljenje na području grada Metkovića te se cijepilo 406 sugrađana, imamo najavu 3 500 doza tako da smo krenuli s pripremama i organizacijom punkta na području grada Dubrovnika gdje bi se trebalo cijepiti više od 500 osoba a nastavit ćemo s cijepljenjem putem obiteljskih liječnika, donosi rtl.hr.

25. travanj 2024 11:41