StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGOSPODARENJE OTPADOM

Josip Bačić: Računi za smeće poskupjet će i do 100 kuna!

Piše dv
9. srpnja 2020. - 15:45
Župan Nikola Dobroslavić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić u četvrtak su gradonačelnicima i načelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije predstavili projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Pritom su uputili u obveze jedinice lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom.

Jospi Bačić objasnio je da se mora izgraditi kompletna infrastruktura te poručio da građani mogu očekivati veće račune.
– Studija je procijenila da će to biti otprilike 100 kuna po kućanstvu, u početku. Međutim, ne govorimo samo o izgradnji Centra, nego i sortirnica, kompostana, tu su i vozila za odvojeno prikupljanje i za primarnu selekciju na kantama… To sve skupa košta. Možemo očekivati da će cijena biti viša nego što je danas, a koliko točno, znat ćemo kad sve proradi – objasnio je Bačić.

Prema riječima župana Nikole Dobroslavića, Centar je vrlo važna sastavnica cjelokupnog gospodarenja otpadom.
– U Centru će se otpad obrađivati i rješavati na najmoderniji način poznat u Europskoj uniji. Međutim, prije toga potrebno je doći do smanjenog ostatka otpada, sukladno Planu za gospodarenje otpadom u RH. To je uloga jedinica lokalne samouprave i one moraju odraditi taj dio. Dakle, otpad je potrebno odvajati, zbrinjavati biootpad, potrebna su i reciklažna dvorišta, odnosno sve kako bi se taj otpad u što većoj mjeri odvojio i upotrijebio da ne ide na Centar. Ostatak od 40 posto koji ide u Centar preko pretovarnih stanica briga je naše Agencije za gospodarenje otpadom i mi ćemo taj ostatak zbrinuti po najvišim standardima Europske unije – rekao je župan te još jednom ponovio kako taj projekt ne predstavlja rizik za okoliš
01. lipanj 2024 09:43