StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeželjena titula

Je li ukrajinska vojska najbolja na svijetu? Poznati general kaže da svi od njih trebaju učiti, iz SAD-a stiže odgovor

Piše D. KRILE/sd
24. ožujka 2023. - 19:19

Ukrajinska vojska trenutačno je najbolja na svijetu, smatra umirovljeni australski general bojnik Mick Ryan. Uvjeren je da od Ukrajinaca sve vojske svijeta danas mogu jako puno naučiti, piše Slobodna Dalmacija.

Ryan je u intervjuu Kyiv Postu potanko raščlanio različite operativne aspekte ukrajinskih oružanih snaga, uključujući načine na koje su dosad koristile svoje borbene kapacitete: od obrane od neprijateljskih projektila i korištenja bespilotnih letjelica, pa do pokreta jurišnih trupa na prvoj crti u ratu protiv Rusije.

image

Ukrajinski tenk kod Bahmuta

Aris Messinis/Afp

"Moje je duboko uvjerenje da su u ovom trenutku Ukrajinci vjerojatno najbolja vojska na svijetu", zaključio je Ryan. “I nije to samo vjerojatno, oni doista sad jesu najbolja vojska na svijetu. Najiskusniji su u modernom ratovanju, u praksi su isprobali mnoge tehnologije i to su jasno pokazali u zadnjih 13 mjeseci. Za tu lekciju plaćeno je, doduše, mnogo u žrtvama i u krvi, napomenuo je, te im na takvom ratničkom statusu ne treba zavidjeti.      

Ryan je za Kyiv Post izdvojio nekoliko frapantnih "elemenata" ukrajinske vojske. Nju čine snage teritorijalne obrane, profesionalna vojska koju tvore stari i novomobilizirani vojnici, ali i mnogo neovisnih jedinica. Tu su i strane dobrovoljačke postrojbe, a okupiti sve to prilično je veliki izazov u vojsci koja se brzo proširila. Čak bi i najbolji generali imali posla u suočenju s takvom vrstom pothvata, a činiti to još i usred rata pravi je trijumf.

image

Ukrajinski dobrovoljac u Donjecku

Sergey Shestak/Afp

Mark Cancian, savjetnik Centra za strateške i međunarodne studije Međunarodnog sigurnosnog programa u SAD-u, izjavio je u četvrtak za Newsweek kako je general Ryan potpuno u pravu kad naglašava presudne ljudske elemente u modernome ratovanju, posebno obuku i zapovjedništvo.

„Nema sumnje da Ukrajinci imaju više svježeg borbenog iskustva od bilo koje druge zemlje, osim Rusije. Kao što je Ryan nekoliko puta istaknuo, Ukrajinci su puno bolji od Rusa, no to ih automatski ne čini i najboljom vojskom na svijetu" – smatra Cancian. Obučenost američke vojske u usporedbi s ukrajinskom je, primjerice, na puno većoj razini: Kijev svojim regrutima može priuštiti samo dva ili tri tjedna obuke prije nego što ih pošalje u borbu, dok svaki regrut američkih marinaca prolazi puna 22 tjedna intenzivne mirnodopske obuke.

image

Ukrajinska radost: stigli ‘Leopardi‘

Oscar Del Pozo/Afp

Većina ukrajinskih zapovjednika pokazala se vrlo vještim improvizatorima na bojnom polju, ali i njima vjerojatno nedostaje dubina vojnih znanja potrebna za izvođenje kompleksnih zajedničkih manevara. Zbog toga ovaj američki stručnjak smatra da je samo zbog pozamašnoga borbenoga iskustva ipak preuzetno ukrajinsku vojsku nazivati najboljom na svijetu, pošto slojevitost modernoga ratovanja ovisi i o tehnologiji i o najškolovanijim mogućim kadrovima koje mogu iznjedriti današnje vojne škole.

U četvrtak je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine ažurirao ukupne ruske gubitke u vojnoj tehnici od početka rata u Ukrajini. Naveli su kako je Moskvi od početka agresije u njihovoj zemlji uništeno ili zaplijenjeno više od 3000 tenkova, 6898 oklopnih vozila, 305 zrakoplova, 290 helikoptera i 273 protuzračna i raketna sustava.

20. travanj 2024 12:50