StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVelika odluka

Je li novi ministar pravde BiH spreman izručiti Mamića? Doznajemo kakav se plan priprema za najpoznatijeg bjegunca

Piše Marko Didić/sd
14. ožujka 2023. - 17:06

Za kontakte ministra pravosuđa Ivana Malenice s novim ministrom pravde BiH Davorom Bunozom (iz kvote HDZ-a) oko izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj nisu znali ni njegovi najbliži suradnici. Barem nekoliko njih koje smo kontaktirali nakon što smo pročitali tekst o Plenkovićevoj inicijativi za izručenje Mamića u jednom tjedniku, piše Slobodna Dalmacija.

U tekstu se ističe da je diskrecijsko pravo novog ministra Bunoze da odobri izručenje kako bi Mamić u hrvatskim zatvorima odslužio pravomoćnu zatvorsku kaznu od šest i po godina što prethodni ministar Josip Grubeša nije napravio jer je navodno bio interesno umrežen s Mamićem.

Uglavnom, tekst se pojavljuje nakon Plenkovićevog posjeta Mostaru i u jeku preslagivanja prevlasti u Skupštini Dinama gdje se Mamićevi pobornici polako razilaze oko zajedničke podrške, a i sam Mamić je izjavio da ga "Dinamo više ne zanima." U tekstu se ističe da je Zdravko Mamić prepreka u izgradnji novog stadiona Dinama, a on je sam na nedavnoj tiskovnoj konferenciji rekao da je taj projekt utopija.

Smetnja projektima

Oni koji su upućeni u ovu situaciju nam govore, a i u tekstu se ističe, da nije cilj Mamića izručiti Hrvatskoj, nego ga udaljiti što dalje od Hrvatske. On bi nakon ove inicijative iz BiH pobjegao u neku egzotičnu zemlju koja ga neće izručiti, a inicijativa dolazi kako Mamić ne bi smetao novim Dinamovim, gradskim i HDZ-ovim projektima jer je svima jako puno davao i jako puno zna o svemu tome. Ovako je ipak na kakvoj - takvoj slobodi, a kada bi završio u zatvoru, ni slobode ni kalukacije nema, a onda nema ni milosti prema nikome.

U tekstu se ističe i da predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ima puno veći utjecaj na Bunozu nego što ga je imao na njegovog prethodnika Grubešu.

Samo, problem je što se nitko ne pita kakav je Mamić sa Čovićem. Mamić je s jednim partnerom pokrenuo biznis fotonskih solarnih elektrana, a jednu od njih smo i mi obišli u Zvirovićima kada smo radili reportažu o tome.

"Zar se to u Hercegovini može bez blagoslova Čovića jer za tako nešto treba sto milijuna dozvola i suglasnosti? Kapital nije dovoljan nego i podrška" govore nam upućeni u ovu priču koji smatraju da do izručenja nikada neće doći.

Htjeli smo o svemu tome pitati i samog Mamića te smo mu poslali poruku navodeći temu o kojoj želimo razgovarati. Odgovorio je SMS porukom "da mu ne pada napamet ništa komentirati", uz lijep pozdrav, naravno.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević kaže da ministar pravosuđa BiH ima uistinu diskrecijsko pravo na izručenje, ali da se mora poštovati zakonska procedura u toj zemlji koja je na Mamićevoj strani.

- Ministarstvo pravde BiH je već u dva navrata odbilo taj zahtjev Hrvatske za izručenje, a moga klijenta se tretira kao građanina BiH te on uredno ima, osim državljanstva, i prebivalište i boravište te ispunjava sve obveze kao građanin te zemlje. Aktivno sudjeluje i u postupcima koji se vode protiv njega ili koje on vodi i njegovi iskazi se uzimaju i pravno uvažavaju kao što je slučaj s ukazivanjem na nezakonitosti osječkih sudaca.

image

Na fotografiji: transparent s prekriženim likom Zdravka Mamića
 

Goran Mehkek/Cropix

Građanin BiH

Dakle on funkcionira kao građanin BiH i ima sva prava i obveze kao i drugi. Za ovu inicijativu nisam čuo do utorka, ali ona više spada u egekutivu nego u pravnu stvar. Ako i dođe do ove inicijative za izručenjem ona mora proći sve faze zakonske procedure u BiH i na kraju o njoj odlučujue Vrhovni sud te zemlje, a tek onda ta priča dolazi do ministra i njegovog diskrecijskog prava. Ovo su juridička pravila, a ja često privatno govorim i o meta-juridičkim faktorima koja su isključena iz mojih javnih istupa", kazao nam je Miljević.

Mamiću i suradnicima počinje drugo suđenje u Osijeku krajem ovog mjeseca za isisavanje 144 milijuna iz Dinama gdje će biti ispitano 193 svjedoka i predočeno 695 stranica optužnice. Među svjedocima su i stari znanci suda Luka Modrić i Dejan Lovren, ali i Mario Mandžukić, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Biščan, Dražen Ladić, Vedran Ćorluka i drugi. Poziv je upućen svim optuženicima izuzev braći Zoranu i Zdravku Mamić.

Tek ako ova presuda postane pravomoćna i negativna za braću Mamić krenut će se sa akcijama utjecaja oko izručenja jer je Mamić prvi put otišao u BiH kada je dan ranije doznao ishod presude, a protiv njega tada nije bio određen ni obavezan istražni zatvor u tom postupku te je nesmetano prešao u svoju novu-staru zemlju.

18. travanj 2024 12:30