StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet43 MINUTE UŽASA

Izrael objavio izvorne snimke masakra: ‘Ovo su zabilježile kamere s tijela hamasovaca‘

Piše dv
23. listopada 2023. - 23:24

Izraelska vojska održala je u ponedjeljak projekciju za novinare na kojoj je prikazala nove neobrađene kompilirane snimke, među njima i one pronađene u kamerama Hamasovih boraca koje su tijekom napada nosili na tijelu, a sve u nastojanju da podsjeti svijet na brutalnost napada na Izrael prije dva tjedna,piše Jutarnji list. 

Snimke s kamere, izrezane zajedno s isječcima videonadzora, kamera na kontrolnoj ploči automobila i mobitela Hamasovih naoružanih napadača i žrtava, pokazuje do najsitnijih detalja užas koji se dogodio na glazbenom festivalu i obiteljskim četvrtima u južnom Izraelu.

Izraelska vojska također je objavila dokumente za koje je rekla da su pronađeni kod mrtvih članova Hamasa, a koji sadrže detaljno operativno planiranje i upute za napade na četvrti i uzimanje talaca.

Snimka od 43 minute prikazana u Tel Avivu u ponedjeljak izuzeta je od stotina sati snimaka prikupljenih od napada 7. listopada, objavila je izraelska vojska. Sadrži isječke naoružanih boraca Hamasa koji se bodre s očitom radošću dok pucaju u civile na cesti, a kasnije vrebaju na stazama kibuca te ubijaju roditelje i djecu u njihovim domovima.

Potresni sadržaj

Jedna traumatična sekvenca, snimljena kućnim kamerama u kibucu, prikazuje oca kako gura svoja dva sina u nadzemno sklonište, nekoliko sekundi prije nego što su Hamasovi napadači bacili granatu, ubivši oca i ranivši dječake. Nakon što su se dva dječaka, okrvavljena i u šoku, teturajući vratila u svoj dom vrišteći, Hamasov naoružani napadač mirno je ušao i pogledao u hladnjak ispred njih, zastajući da popije piće prije nego što je ponovno izašao.

"Tata je mrtav, ovo nije šala", rekao je bratu jedan dječak kroz plač i upitao "Zašto sam ja živ"? Njegov brat je, pak, očito oslijepio od udara granate. Vojni glasnogovornik koji je bio na projekciji nije mogao reći jesu li dječaci preživjeli.

Tu je i audiosnimka jednog od Hamasovih naoružanih napadača kako zove kući svoje roditelje u Gazu s telefona žrtve kako bi se pohvalio da je svojim "golim rukama ubio najmanje 10 Židova". "Molim vas, otvorite WhatsApp i pogledajte koliko je mrtvih", više puta je preklinjao svoje roditelje, očito misleći na fotografije ili video snimke koje je poslao kući, a na kojima se vidi napad. "Vaš sin je ubio toliko mnogo Židova", rekao je. "Mama, tvoj sin je heroj".

Druga sekvenca prikazuje jednog Hamasovog naoružanog napadača kako slavljenički puca u, čini se, mrtva tijela civila u kibucu, kao i pokušaj odrubljivanja glave osobi za koju se čini da je još uvijek živa i to korištenjem vrtne motike. Snimke, neke uzete s mobitela žrtava, također pokazuju strah onih koji su se sakrili u sigurnim sobama i skloništima dok su se približavali zvuci pucnjave i eksplozija.

Odluka da se neobrađena snimka prikaže novinarima odražava očitu frustraciju na višim razinama izraelske vojske što je medijsko izvještavanje o Hamasovom brutalnom napadu 7. listopada ustupilo mjesto izvještavanju o izraelskim zračnim napadima na Gazu i humanitarnoj krizi kreiranoj izraelskom naredbom da se stanovnici Gaze evakuiraju na jug, kako ocjenjuje BBC.

Frustracija izraelske vojske

Obraćajući se okupljenim međunarodnim medijima nakon projekcije, general bojnik Michael Edelstein, bivši zapovjednik divizije IDF-a u Gazi, rekao je da je "šokiran" izvještavanjem. "Vidimo da neki od kanala pokušavaju usporediti ono što radi Izrael i ono što rade ti podli teroristi", rekao je Edelstein. "Ne mogu razumjeti nikoga tko to uspoređuje", rekao je. "I nakon onoga što smo podijelili s vama, trebali biste to znati".

Više od 1400 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa 7. listopada, prema podacima izraelskih vlasti, velika većina njih u početnoj fazi napada. Vjeruje se da je više od 220 uzeto za taoce i odvedeno u Gazu. Ministarstvo zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas, kaže da je više od 5000 Palestinaca ubijeno otkako su izraelski zračni udari počeli kao odgovor, a prema palestinskom ministarstvu zdravstva na okupiranoj Zapadnoj obali, 91 Palestinac je ondje ubijen od 7. listopada.

Nakon prikazivanja snimke u ponedjeljak, bilo je moguće doživjeti virtualnu stvarnost, stvorenu korištenjem snimki prvih pripadnika sigurnosnih snaga koji su ušli u obiteljske kuće u kibucima koje je napao Hamas. Izraelska vojska također je objavila dva priručnika s uputama uzeta od mrtvih Hamasovih napadača, koji sadrže detaljne planove za napad i uzimanje talaca.

"Morate upucati što više žrtava, uzeti taoce i neke od njih automobilima odvesti u Pojas Gaze", stoji u jednom dijelu priručnika. U posebnom dokumentu koji se odnosi specijalno na taoce, pripadnicima Hamasa se nalaže da "ubiju problematične i one koji predstavljaju prijetnju" i okupe druge da ih koriste kao "topovsko meso".

‘Moramo stvoriti kolektivno sjećanje‘

Izraelska vojska još uvijek se oporavlja od napada 7. listopada, najgoreg proboja obrane na jugu u posljednjih 50 godina. Unatoč golemim resursima koji su uloženi u uništavanje Hamasovih tunela i širenje izraelske sigurnosne ograde ispod zemlje i izvan mora, Hamas je uspio probiti ogradu u golemom broju i napasti Izrael. Više od 1000 militanata prešlo je u Izrael u početnoj fazi napada, rekao je general Edelstein u ponedjeljak. Prvi dijelovi video kompilacije prikazuju skupine kamioneta prepunih Hamasovih naoružanih ljudi, kako slobodno voze izraelskim autocestama i pucaju po civilima.

Dokumenti pronađeni kod mrtvih militanata jasno pokazuju da je Hamas "došao s naredbom da pokolje i spali građane", rekao je Edelstein. "Jednostavno su odlučili spaliti obitelji unutar njihovih domova. I uzeli su žive taoce, cilj im je bio odvesti djecu natrag u Gazu", rekao je. "Postojale su naredbe koliko treba ubiti, koliko uzeti kao taoce. Naređeno je bilo silovati, sve je bilo napisano i naređeno", dodao je.

Govoreći prije projekcije, glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su pripadnici vojske raspravljali hoće li prikazati snimku, ali da je on osobno odlučio da se izađe s tim. "Već sada shvaćamo da moramo stvoriti kolektivno sjećanje za budućnost", rekao je. "Nećemo dopustiti da svijet zaboravi", zaključio je.

29. travanj 2024 12:07