StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdržani izbori

Izabrani članovi prestižnog Državnog sudbenog vijeća, neki od kandidata potpuno neočekivano ‘pali‘ na sudu struke: najpoznatiji su Ivan Turudić i Ante Perkušić

Piše Marko Didić/sd
12. prosinca 2022. - 17:35

Državno sudbeno vijeće je objavilo imena sedam sudaca izabranih za članove Državnog sudbenog vijeća (DSV), a koje su suci u to tijelo izabrali prošli utorak tajnim glasanjem, piše Slobodna Dalmacija.

DSV broji 11 članova u kojem su dva suca Vrhovnog suda, tri suca županijskih sudova, jedan sudac visokih sudova, jedan sudac prvostupanjskih sudova, dva političara, od kojih je jedan iz redova oporbe, i dva sveučilišna profesora pravnih znanosti.

San je svakog suca, neovisno na kojoj razini sudi, postati članom DSV-a iz jednostavnog razloga – DSV odlučuje o imenovanju sudaca, imenovanju i razrješenju predsjednika sudova, imunitetu i premještaju sudaca, vođenju stegovnog postupka i odlučivanju o stegovnoj odgovornosti sudaca te vođenju i kontroli imovinskih kartica sudaca. Dakle o svemu vezano za sudačku profesiju, položaj i napredovanje u njoj.

image

Državno sudbeno vijeće san je svakoga suca jer odlučuje o svemu vezanome za sudačku profesiju, položaj i napredovanje u njoj

Damjan Tadić/Cropix

Mi donosimo koliko su pojedini suci-kandidati dobili bodova u tom natjecanju koje jasno pokazuje što struka misli o njima i njihovom radu. Četvero članova DSV-a je tako dobilo i drugi mandat, a to su sudac Vrhovnog suda Darko Milković, suci županijskih sudova Lidija Vidjak i Antun Dominko te općinski sudac Goran Goluža. Oni se, nakon što na tom mjestu provedu još četiri godine, više neće moći kandidirati.

Tri nova člana vijeća

Tri nova člana DSV-a su Marina Paulić, sutkinja Vrhovnog suda, Evelina Čolović Tomić, sutkinja Visokog upravnog suda, te Ivona Rupić, sutkinja Županijskog suda u Splitu.

Suci Vrhovnog suda u DSV biraju dva člana, a prijavilo se četvero kandidata. Prošao je dakle Darko Milković, koji je dobio 24 glasa, i Marina Paulić, koja je dobila 18 glasova, dok ostala dva kandidata nisu prošli: dr. sc. Ante Perkušić koji je nekada bio predsjednik Županijskog suda u Splitu dobio je devet glasova, kao i njegov kolega Damir Kos, što je za javnost veliko iznenađenje, no ne i za sudačku struku.

Od ukupno 34 birača upisana u popis sudaca Vrhovnog suda glasali su svi suci osim jednoga, a nevažećih listića nije bilo.

Evelina Čolović Tomić izabrana je za članicu DSV-a iz reda sudaca visokih sudova kojih u Hrvatskoj ima četiri (Visoki upravni sud, Visoki kazneni sud, Visoki trgovački i Visoki prekršajni sud), a daju jednog člana.

image

Ivona Rupić, sutkinja Županijskog suda u Splitu, izabrana je s 55 glasova

Vojko Bašić/Cropix

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić očekivao se kao sigurni pobjednik u ovoj kategoriji, ali je dobio 26 glasova i za osamnaest glasova je gledao u leđa izabranoj sutkinji koja je dobila 44 glasa. Treći kandidat, mr. sc. Mirjana Juričić, sutkinja Visokog upravnog suda, dobila je samo dva glasa.

Od ukupno 81 birača iz redova sudaca ovih četiriju sudova glasalo ih je 74 ili njih 91,36 posto, a evidentirana su i dva nevažeća listića.

Izbori iz tri sudačke baze

Turudić je svojevremeno slovio i kao siguran kandidat za predsjednika novoosnovanog Visokog kaznenog suda, o kojem je on najviše govorio u medijima i obrazlagao svrhu njegova postojanja, ali je umjesto njega, na opće iznenađenje javnosti, ipak izabran Željko Horvatović.

Sada nije izabran ni za člana DSV-a i to je još jedno posrtanje u ostvarivanju njegovih visokih sudačkih ambicija.

Kandidati za članove DSV-a iz redova županijskih sudaca se biraju iz tri baze. Iz redova sudaca županijskih sudova u Zagrebu, Sisku i Velikoj Gorici bira se po jedan kandidat, po jedan kandidat dolazi iz reda sudaca županijskih sudova u Dubrovniku, Puli, Splitu, Rijeci, Šibeniku i Zadru, te po jedan kandidat iz redova sudaca u Bjelovaru, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Vukovaru.

image

Sudac Županijskog suda u Splitu Vladimir Živaljić dobio je dva glasa

Mario Todorić/Cropix

Iz redova u prvoj bazi izabrana je Lidija Vidjak s premoćna 94 glasa, a iz redova treće baze Antun Dominko sa 74 glasa, dok nas najviše zanima kako su prošli naši dalmatinski suci koji su se kandidirali u drugoj bazi. Izabrana je Ivona Rupić, sutkinja Županijskog suda u Splitu s 55 glasova, dok su njezini protukandidati, inače suci istog suda, Vlade Živaljić i mr. Ivan Tironi te sudac Županijskog suda u Šibeniku Ljudevit Zoričić prošli znatno lošije.

Najmanji interes

Najlošije je prošao Vladimir Živaljić, koji je dobio samo dva glasa, dok je Tironi dobio 31 glas, a Zoričić 19 glasova. Ivona Rupić tako na mjestu člana DSV-a nasljeđuje svog kolegu sa splitskog Županijskog suda Nevena Cambija koji je na tome mjestu proveo osam godina ili dva puna mandata.

Od ukupno 134 suca koji su mogli glasati za dalmatinskog člana DSV-a, glasalo je njih 111 ili 82,84 posto sudačke populacije ovih sudova, a četiri listića su bila nevažeća.

image

Nekadašnji predsjednik Županijskog suda u Splitu, dr. sc. Ante Perkušić, dobio je devet glasova

Nikola Vilić/Cropix

Sedmi izabrani član DSV-a iz redova sudaca prvostupanjskih sudova je Goran Goluža, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, s 508 glasova te je uvjerljivo izborio svoj drugi mandat ispred Silvije Sunčane Stubičar sa 136 glasova.

Najmanje su za glasanje bili zainteresirani baš suci iz te kategorije. Od njih 1170, koliko ih je na popisu sudaca u toj kategoriji, glasalo ih je samo 676 ili 57,78 posto, a nevažećih listića je bilo ravno – četrdeset.

Namjerno smo stavili u tekstu rezultate glasanja same sudačke struke koja najbolje poznaje rad svojih kolega, pa tako po svom uvjerenju i glasaju, a taj izbor je puno drugačiji od onoga što misli široka javnost.

image

Neizbor Damira Kosa veliko je iznenađenje za javnost, ali ne i za sudačku struku

 

Damir Škomrlj/Cropix
28. travanj 2024 14:01