StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGDJE SU ZAVRŠILI?

IZ IMOTSKOG O SUDBINI 9 PAUNOVA I 20 KUNIĆA S LOKRUMA PORUČUJU: ‘U nas se paunovi ne jedu, Bog vas pomoga!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. ožujka 2021. - 07:16

Kamo su premješteni i koja je sudbina zadesila paunove i zečeve s Lokruma koji su viđeni kako ih u nedjelju s Mirinova odvozi vozilo s imotskom registarskom pločicom? Na to pitanje potražili smo odgovor kod ravnateljice Javne ustanove Rezervat Lokrum Nikoline Grković, u Gradu Dubrovniku gdje su nas uputili na Rezervat, te u imotskoj zadruzi čiji su ljudi odveli dio lokrumske faune.

Sve je počelo reakcijom dubrovačkog Društva za zaštitu životinja, koje je na svojoj facebook stranici objavilo kako su im građani dojavili da su u nedjelju, 28. veljače, uočili grupu nepoznatih osoba s broda 'Argosy' u vlasništvu Javne ustanove 'Rezervat Lokrum', koji su u neadekvatnim plastičnim kutijama prenosili kuniće i paunove. Odvezla ih je lovačka udruga 'Paun čeka' iz Imotskog, informacija je tajnice Društva Anice Sambrailo. Društvo se već 'opeklo' s neadekvatnim postupanjem sa životinjama s Lokruma, jer je bivši ravnatelj Rezervata Ivica Grilec u ožujku 2020. organizirao lov na kuniće s, čini se, istim ljudima iz Imotskog, koji su ih odvezli s otoka. U siječnju 2020. isti je ravnatelj organizirao i preseljenje 4 tovara na jedan OPG.

U pokušaju da saznamo što se događa s kunićima i paunovima kad ih presele, a sjećajući se predznaka udruge 'lovačka', nametnuo se kao logičan zaključak da završavaju u lovištima, barem kad je o kunićima riječ. Pronalazimo tekst na internetu kako je baš u ožujku 2018. lovačka udruga 'Imotska krajina' iz Imotskog, koja okuplja 247 lovaca, pustila u lovište 40 zečeva nabavljenih iz uzgajališta na otoku Hvaru. Znači, sad je vrijeme kad se kunići puštaju u lovišta i teško da su ih lovci nabavili da bi ih mazili. Jesu li i lokrumski finuli u lovišta, nismo mogli potvrditi bez odgovora nadležnih. Doduše, pitomi kunići u lovištu nisu neko uzbuđenje, ali ako su bili povoljni ili džabe, možda dobro dođu... Čekali smo odgovore.

image
Paun čeka
HANZA MEDIA

Što se točno dogodilo s paunovima, također smo prije odgovora iz Rezervata mogli samo nagađati. Paun je ptica iz porodice fazana, koji je omiljena meta lovaca, ali za razliku od fazana, kod nas je gotovo u pravilu samo ukras u parkovima. No, meso pauna cijenjeno je u Francuskoj i Engleskoj, a njihovi kuhari kažu da 'meso pauna ima vrlo specifičan i primamljiv okus'. U srednjem je vijeku bilo neizostavan dio jelovnika bogatijih ljudi. Ali u Imotskom ne jedu paunove, što smo doznali od jednog simpatičnog čovjeka koji nam se javio na telefon.

Naime, u potrazi za 'lovačkom udrugom Paun čeka', od njega smo saznali da se zapravo radi o Braniteljskoj socijalno-radnoj zadruzi Pauk-Čeka iz Imotskog. Zadruga je to koja se bavi uzgojem i zaštitom tih posebnih vrsta, rekao je naš sugovornik iz jednog imotskog lovačkog društva, umirivši nas riječima da se 'u njih paunovi ne jedu, Bog vas pomoga', pa sasvim sigurno nisu pušteni u lovišta.

'Oni su vizionari', rekao je za ljude iz braniteljske udruge, a 'zečeve i pikoke' su vrlo vjerojatno udomili, dodao je. Zajedno smo pronašli ime i prezime čelnika zadruge te njegov broj mobitela. Čovjek koji se javio na mobitel i kojemu smo se predstavili prvo je pitao 'tko vam triba?', dodao je da nije traženi Željko, da 'nema pojma o čemu pričamo' na spomen životinja i poklopio slušalicu bez pozdrava. Članovi ove zadruge se, kako stoji na njihovoj facebook stranici, bave uzgojem divljači za lovni turizam, uzgojem kokoši hrvatice iz slobodnog uzgoja, pčelarstvom, medom, propolisom, peludnim zrnima, matičnom mlječi, pčelinjim otrovom i maslinarstvom. I tu smo, na koncu, ostali bez konkretnog odgovora.

image
20 skoro pitomih kunića neće biti izazov lovcima
Tonci Plazibat/Cropix

Jedina nada da u konačnici saznamo što je bilo sa životinjama bila nam je Nikolina Grković. Vrlo skoro nakon što smo poslali upit, pojasnila je sve u detalje – kunići i paunovi odvezeni su s otoka Lokruma zbog provođenja Programa zaštite divljači kako bi se očuvali stanišni tipovi, odnosno vegetacija otoka. Prije provođenja programa izvršeno je direktno brojanje jedinki paunova i kunića, pri čemu je izbrojano 90 paunova i 110 kunića (u centralnom dijelu, Lazaretu i Fort Royalu), istaknula je.

'Provođenjem programa zaštite divljači u 2021.godini ukupno je izmješteno 9 paunova i 20 kunića. Svi kunići i paunovi s otoka Lokruma su zbrinuti na raznim obiteljskim gospodarstvima, uz potpisivanja izjave o zbrinjavanju kojom se uvjetuje da se jedinke ne puštaju u prirodu i ne ubijaju', naglasila je Grković, te dodala da su zbrinuti na sljedećim lokacijama: Vrlika, Runovići, Maovica, Baška Voda i Smokovljani.

19. travanj 2024 03:38