StoryEditorOCM

Inspektori su u trgovinama, pozorno promatraju sve cijene. Otkrivaju na kojem proizvodu nas trgovci najviše ‘kradu‘, prodaju ga po cijeni skupljoj od propisane

Piše dv
11. listopada 2022. - 17:28

Državni inspektorat provodi nadzor provedbe Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, a upit o točnoj količini poslali su im novinari N1, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iz Inspektorata su im odgovorili da tržišna inspekcija Državnog inspektorata nadzire Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, a kojom se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području Republike Hrvatske.

“Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere” navode iz Državnog inspektorata.

Od stupanja na snagu predmetne odluke, obavljeno je ukupno 539 inspekcijskih nadzora (redovnih i po prijavama potrošača – zaprimljeno 18 prijava potrošača). U 512 nadzora nisu utvrđene povrede predmetne Odluke dok je u preostalih 27 obavljenih nadzora ukupno utvrđeno 38 povreda odnosno prodaja zatečenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom, navode.

Povrede su se odnosile na sljedeće proizvode izložene prodaji:

– 1 povreda se odnosi na jestivo suncokretovo ulje,

– 19 povreda na UHT mlijeko s 2,8% mliječne masti,

– 2 povreda na bijeli kristalni šećer,

– 8 povreda na brašno tip T-550 glatko,

– 6 povrede na brašno tip T-400 oštro,

– 1 povreda na svinjski vrat s kostima,

– te 1 povreda na svježe cijelo pile po kilogramu.

“Vezano uz utvrđene povrede, zbog utvrđenih povreda trgovcima je zabranjuja nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača”, zaključuju u Inspektoratu za N1.

22. studeni 2024 06:25