StoryEditorOCM

Hrvatski državljanin obrnuo 18 milijuna dolara u svojoj ‘samoposluzi‘ droge! Sve dok nije naletio na opasnog kupca...

Piše dv
23. studenog 2023. - 16:05
Milomir Desnica najveći broj kupaca imao iz je iz SAD-a, tamošnjim kupcima prodao je više od 30 kg metamfetamina (ILUSTRACIJA)  Nicolas Asfouri/Afp

Milomir Desnica (33), državljanin Hrvatske i Srbije, izjasnio se nedavno krivim na američkom Okružnom sudu u distriktu Columbia po optužbama za udruživanje radi distribucije i posjedovanja s namjerom distribucije 50 ili više grama metamfetamina, objavile su američke vlasti. Sudac je zakazao izricanje presude za 15. veljače 2024. godine.
Hrvatska policija nije sudjelovala u ovom slučaju, no suradnja je ostvarena s nizom nacionalnih policija te srpskim tužiteljstvom za visokotehnološki kriminal. 

image

Monopoly Market Milomira Desnice djelovao je na darkwebu (ILUSTRACIJA)

Afp

Svoj site, koji je služio kao darknet tržište na kojemu dileri mogu nuditi narkotike, pokrenuo je 2019. godine i nazvao ga je Monopoly Market, a na njemu su se prodavali opioidi, stimulansi, druge droge i lijekovi koji se izdaju na recept. Prodavači su mu osim opisa robe morali slati i fotografije zaliha i pristati na plaćanje provizije za prodanu robu.

Narkotike naručila i američka policija

Godine 2021. policija SAD-a i sama je naručila narkotike kako bi istražila funkcioniranje Monopoly Marketa.  Naručili su više od 100 grama metamfetamina te je FBI ustanovio da je Monopoly omogućio prodaju narkotika u iznosu većem od 18 milijuna dolara diljem svijeta, uključujući prodaju više od 30 kilograma metamfetamina kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon toga je policija SAD-a u suradnji s njemačkom i finskom policijom zaplijenila server na kojem je bio hostan Monopoly Market. Zahvaljujući analizi plaćanja kriptovalutama, online foruma i drugim tragovima, SAD je identificirao Desnicu kao osobu koja upravlja siteom, dok je Europol istražio prijašnje transakcije i proveo akciju uhićenja 288 dilera koji su ga koristili.

image

Desničin Monopoly Market omogućio je prodaju narkotika u iznosu većem od 18 milijuna dolara diljem svijeta (ILUSTRACIJA)

Simon Maina/Afp

U studenom 2022. godine Desnica je lociran u Beču te je u suradnji s austrijskim Timom za aktivnu potragu za bjeguncima (FAST) i Uredom javnog tužitelja u Beču on uhićen, a austrijska policija pretražila je njegov stan i vozilo, zaplijenivši elektroničke uređaje i gotovinu. Nedavno je izručen u SAD, a za kaznena djela koja je počinio tamo može dobiti i kaznu doživotnog zatvora - javlja rep.hr.

Policija je zaplijenila računalni poslužitelj koji je hostirao Monopoly i isključila ga s mreže. Analizom zaplijenjenog servera, policija je identificirala zapise o prodaji narkotika, financijske zapise koji dokumentiraju plaćanja kriptovalutama na Monopolyju, internetski forum povezan s njime, komunikaciju operatera Monopolyja s dobavljačima, fakture za plaćanje provizija i još mnogo toga.

Opsežnom analizom te evidencijom o upravljanju Milomir Desnica identificiran je kao operater Monopolyja. Zanimljivo je da   Milomir Desnica iz Smederevske Palanke uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo, a kao hrvatski državljanin predstavljen  je i u naslovu priopćenja američkih tužitelja.

Nešto kao narko Booking ili Airbnb

Monopoly Market Kurir opisuje kao mješavinu foruma, društvene mreže i sitea za tzv. dropshipping, što se može usporediti s aplikacijama koje posreduju između pružatelja usluga i kupaca kao što su Booking ili Airbnb.

Stručno viđenje cijelog "posla" iznio je Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbjednosti.

image

Najveća pogreška Milomira Desnice po nekima je bila u tome što je kriptovalutu htio pretvoriti u tekuću valutu. Tako se otkrilo podrijetlo toga novca

Nicolas Tucat/Afp

- Da pojasnim stvar, ovaj mladi čovjek poslovođa je jedne virtualne samoposluge. Na njegovom siteu bila je svaka vrsta droge koju je on preko svojih posredničkih veza bio u stanju isporučiti kupcima.  On je putem te svoje aplikacije omogućavao dilerima da nabave drogu koju žele. Imao je u ponudi i lijekove koji su na bazi droge. Koristio je kriptovalutu. U Beču je sjedište Američke DEA-e i FBI-ja, čudi me da se baš u Beču smjestio. Amerikanci su ga tražili jer je najveći broj kupaca imao iz Amerike. Njegova greška je bila u tome što je kriptovalutu htio pretvoriti u standardnu, tekuću valutu. Tako se otkrilo podrijetlo toga novca - rekao je Spasić.

image

Stručnjake poput Božidara Spasića čudi što se Desnica smjestio u Beču gdje je sjedište DEA-a, američke agencije za borbu protiv droge

 

Johannes Eisele/Afp
27. travanj 2024 13:58