StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetviva la france

Hajduk je jedini hrvatski klub koji je dobio pozivnicu na svečani ručak s Macronom. Bijeli su odbili igrati za ustaše i Talijane, a evo zašto ih je francuski predsjednik pozvao

Piše Davor Krile/ sd
24. studenog 2021. - 17:47

Uz trenersku legendu Ćiru Blaževića, jedini sportski klub iz Hrvatske koji je dobio službenu pozivnicu na svečani ručak s francuskim predsjednikom Macronom je – splitski Hajduk, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi čovjek 'Bilih' Lukša Jakobušić sutra će, uz ostatak biranog društva, imati čast blagovati s francuskim državnikom u zagrebačkoj Esplanadi. Nije riječ ni o kakvom lutrijskom ili slučajnom odabiru, već pomno usaglašenom međudržavnom protokolu koji ovaj državnički posjet dogovara već dulje od mjesec dana.

Emmanuel Macron nije odlučio ugostiti Hajdukovog predsjednika iz nikakvog hira, ili zato što ga splitska momčad neodoljivo podsjeća na Olympique iz Marseillea. Riječ je o dubokim povijesno-prijateljskim vezama između francuske države i 'Bilih' koje sežu još u razdoblje Drugog svjetskog rata.

Zahvaljujući činjenici da je bio prva slobodna momčad okupirane Europe, Hajduk je postao nositelj titule počasnog kluba slobodne Francuske koju mu je 1945. godine dodijelio osobno legandarni general Charles de Gaulle.

Hajduk je, kao što je poznato, rezolutno odbio igrati za talijanske okupatore i kolektivno otišao u partizane, na slobodni Vis. Prethodno se odbio uključiti i u prvenstvo NDH izražavajući time demonstrativni otpor ustaškoj prodaji Dalmacije Italiji.

Od sedmog svibnja 1944. pod imenom Hrvatski športski klub Hajduk obnovio je svoju nogometnu aktivnost nastupajući u utakmicama protiv savezničkih momčadi iz slobodnih zemalja Europe, ali i Sredozemlja.

Nešto kasnije je preuzeo i ime  Hajduk NOVJ. Iz tog razdoblja najslavnija je Hajdukova utakmica od 23. rujna 1944., kad je pred 40 tisuća gledatelja na stadionu San Nicola u Bariju reprezentacija britanske vojske koju su činili profesionalni igrači engleskih i škotskih klubova savladala Hajduk rezultatom od 7 naprema 2.

Bio je to jedan od najmasovnijih sportskih događaja tijekom Drugog svjetskog rata. Šime Poduje, jedan od tadašnjih igrača, prilikom izlaska na teren je znakovito izjavio: Utakmica još nije počela, a mi smo već pobijedili. U revanšu u Splitu Hajduk je pobijedio golom Frane Matošića.

Zadnje godine rata, 1945., Hajduk je na turneji po Egiptu, Palestini, Libanonu, Siriji i Malti odigrao još čitav niz povijesnih prijateljskih utakmica. U svibnju 1945., na posljednjoj utakmici velike ratne turneje u Libanonu, general Humboldt je u ime Charlesa de Gaullea odlikovao Hajduk titulom počasnog kluba slobodne Francuske, zahvaljujući kojoj je predsjednik kluba počašćen aktualnim pozivom Emmanuela Macrona.

25. travanj 2024 21:57