Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. Jer kako ističu u svom priopćenju, "svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebice djece", donosi Slobodna Dalmacija.
Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim sveučilištima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, znanstvenici ističu kako rješenje postoji. Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje razina ovih štetnih kemikalija u ljudskom tijelu, piše National Geographic.
75 posto od 46.569 uzoraka sadržavalo je ostatke pesticida
Rezultati su dobiveni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svatko od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih.
Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na "prljavoj listi" našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima živčanog sustava. S druge strane, dinja je skinuta s "čiste liste" i dodana mrkva.