StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOPUŠTANJE MJERA|

Evo kakva će pravila vrijediti za teretane i kafiće od ponedjeljka!

Piše Goran Penić i Ivana Krnić/JL
12. veljače 2021. - 08:41

Svi ugostiteljski objekti, uključujući kafiće, od ponedjeljka će moći posluživati hranu i piće za van, ali ispred njih neće smjeti biti više od 25 ljudi, otvaraju se teretane i fitness centri uz vjerojatno strože epidemiološke mjere, s radom ponovno uživo započinju i škole za strane jezike i radionice za djecu, bit će dozvoljen i rad casina, kladionica i automat-klubova, ali uz nove, strože mjere i ograničenje konzumacije pića, dnosi Jutarnji list.

Objavio je to u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, uz napomenu kako će iduće prolazno vrijeme biti 1. ožujka, kada je moguće daljnje popuštanje mjera, ali i zaoštravanje ako se pogorša epidemiološka situacija. U ovom valu popuštanja nije bilo za sportske centre, plesne škole, dječje igraonice, nije dopušten rad sajmovima, zabrana rada ostaje i dalje za noćne klubove i svadbe, a na snazi je i mjera ograničavanja okupljanja od 25 ljudi.

Veliki izazov

Točni epidemiološki okviri još se pišu, a bit će predstavljeni u petak na konferenciji za medije Stožera. Kako doznajemo, moguće je da će se za teretane propisati stroža mjera od one koju su imali prije lockdowna, odnosno da će se umjesto dotadašnjih 10 metara četvornih po vježbaču, propisati 20, u tom slučaju vjerojatno će se vježbati bez maski. Velik izazov predstavljaju casina, gdje sigurno neće biti posluživanja pića, vjerojatno će njihovo uobičajeno radno vrijeme od 0 do 24 biti skraćeno, a maske će biti obvezne cijelo vrijeme boravka.

Kada je riječ o ugostiteljima, zaposlenici će s maskama i čestu dezinfekciju izdavati hranu i piće za van, neće se moći ulaziti u lokal, ni sjediti na terasama, a za mušterije će vrijediti pravila o okupljanju koja su još uvijek na snazi, odnosno neće ih smjeti biti više od 25 ispred pojedinog restorana, kafića ili slastičarnice.

Pomoć države

Djelatnosti koje s radom ponovno počinju u ponedjeljak pak moći će i dalje računati na pomoć države. Tako će ugostiteljski objekti kojima će se dopustiti izdavanje pića i hrane za van, i to ne samo kave za van kako se to često spominjalo, već svog pića koje imaju u ponudi, i u veljači dobiti subvenciju od 4000 kuna po zaposlenom, kao i fitness centri i teretane, a država će im i za ovaj mjesec nadoknaditi fiksne troškove.

Ministar rada Josip Aladrović, ali i premijer Plenković pojasnili su kako mjere pomoći ostaju i u veljači, a za ožujak će se procijeniti krajem mjeseca s obzirom na epidemiološku situaciju.

- Ovo je podrška i poruka ugostiteljima da, bez obzira na to što će im se relaksacijom mjera omogućiti određena zarada i prihodi, Vlada i dalje želi biti uz njih te im osigurati i mjere za naknadu fiksnih troškova i mjere za očuvanje radnih mjesta za cijeli mjesec, kao i djelatnostima fitnessa - istaknuo je Aladrović.

Nezadovoljni su u Udruzi sajmova, gdje njihov predsjednik Miroslav Filipčić tvrdi da ih se uvijek zaobilazi.

- Po kojoj logici bi sajmovi koji se održavaju na prostorima od desetak tisuća kvadrata na otvorenom bili rizični? U isto vrijeme otvaraju se objekti bez prozora. Mi praktički šest mjeseci od prošlog ožujka do danas ne radimo. Ljudi su na rubu egzistencije - kaže Filipčić, saznaje Jutarnji list. 

24. travanj 2024 11:05