StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDoček Nove godine

Evo kako se Nijemci pripremaju za petarde i vatromete u ‘najluđoj noći‘; Kazne mogu ići i do desetaka tisuća eura

Piše dv
28. prosinca 2023. - 14:06
U Berlinu će biti održan veliki doček između Stupa pobjede i Brandenburških vrata za 65.000 ljudi, a za ulazak prvi put plaćat se ulaz od deset euraAfp

Bacanje petardi i ispaljivanje vatrometa postalo je nažalost sastavni dio novogodišnjeg slavlja, unatoč opasnosti za njihove ispaljivače i prolaznike, a posebno za kućne ljubimce koji od njih trpe velike šokove, što može dovesti i do tragičnog ishoda.

S reguliranjem vatrometa suočava se i Njemačka.

Nigdje u Njemačkoj vatromet na dočeku Nove godine nije u potpunosti zabranjen, ali mnogi ga gradovi i općine dopuštaju samo uz ograničenja. Pravila su vrlo različita.

Načelno se pirotehnička sredstva ne smiju koristiti u neposrednoj blizini crkava, bolnica, domova za djecu i umirovljenike, kao i u blizini slamnatih ili drvenih kuća – to pravilo važi posvuda i tijekom cijele godine.

Takozvani "mali vatrometi", koji uključuju petarde i rakete za privatnu upotrebu, dozvoljeni su samo 31. prosinca i 1. siječnja i to samo osobama starijim od 18 godina, piše Deutsche Welle.

image

U Münchenu vatromet je zabranjen u cijeloj pješačkoj zoni u središtu grada

Tobias Schwarz/Afp

No u nekim većim gradovima na određenim mjestima ni to nije dozvoljeno. To se prije svega odnosi na trgove i mjesta za velika okupljanja - jer postoji povećan rizik od ozljeda od vatrometa.

Tako je primjerice u Hamburgu prije uspostavljanja zabranjene zone često dolazilo do opasnih situacija i nesreća u gužvi. Stoga se od 2019./2020. u centru oko jezera Alster u novogodišnjoj noći mogu koristiti samo prskalice i petarde – ispaljivanje raketa je zabranjeno.

Agresivnija atmosfera zbog rata na bliskom istoku

I drugi gradovi reguliraju stvari slično, a ove godine posebno veliku pozornost privlači Berlin. S jedne strane će ponovo biti održan veliki doček Nove godine između Stupa pobjede i Brandenburških vrata. Tamo će se okupiti 65.000 ljudi. Kao i svake godine, oni neće smjeti koristiti vlastitu pirotehniku, već će moći uživati u velikom središnjem vatrometu. Ove godine se uvodi i jedna novina: za ulazak na ograđeno područje plaća se ulaz od deset eura.

U nekim dijelovima grada policija se priprema za nerede. Prethodnih godina bilo je puno bacanja petardi i drugih napada na policajce, vatrogasce i bolničare. Zbog rata na Bliskom istoku ove godine se strahuje od još agresivnije atmosfere. Stoga će na berlinskim ulicama oko 2.500 tamošnjih policajaca dobiti pojačanje iz okolnih saveznih zemalja kao i iz redova savezne policije.

image

U gradsko središte Augsburga uopće nije dopušteno nositi pirotehnička sredstva sa sobom, a kamoli ih koristiti. Uz to u novogodišnjoj noći nisu dopuštene ni staklene boce i limenke

Afp

Kao i u prošlosti, vatromet je zabranjen u Münchenu u cijeloj pješačkoj zoni u središtu grada. Razlog je "zaštita ljudi, životinja i okoliša od vatrometa".

Neka mjesta u Bavarskoj idu i korak dalje: onima koji putuju u staru jezgru Regensburga ili u gradsko središte Augsburga uopće nije dopušteno nositi pirotehnička sredstva sa sobom, a kamoli ih koristiti. Uz to u Augsburgu u novogodišnjoj noći nisu dopuštene ni staklene boce i limenke. U Nürnbergu postoji stroga zabrana posjedovanja i korištenja pirotehnike u blizini starog dvorca – najavljena je kontrola torbe posjetitelja u novogodišnjoj noći.

manji gradovi i sela, manje zabrane

I u drugim dijelovima Njemačke su najavljene zabrane. Primjerice, u Mainzu neće biti opće zabrane, ali je ona na snazi u starom gradu u centru. Slično je u Stuttgartu ili u Frankfurtu, u kojem su gradske vlasti najavile i opsežne kontrole pogotovo na mostovima.

U Kölnu će prvi put biti određena velika površina u središtu grada na lijevoj obali Rajne na kojoj nije dopušteno koristiti pirotehniku. Tko bude bacao petarde, bit će kažnjen kaznom do 200 eura. A Zakon o eksplozivima dopušta čak i kaznu do 50.000 eura za ozbiljnije prekršaje, priopćile su gradske vlasti.

U nekim drugim gradovima nema posebnih ograničenja, jer već i opće odredbe o zabrani korištenja vatrometa u blizini starih tradicionalnih kuća koje su velikim dijelom građene od drveta ne dozvoljavaju korištenje pirotehnike. To, između ostalog, važi za Erfurt. Grad Dresden ja uspostavio 27 zabranjenih područja u skladu sa Zakonom o očuvanju prirode.

image

U Kölnu tko bude bacao petarde, bit će kažnjen kaznom do 200 eura, a za ozbiljnije prekršaje Zakon o eksplozivima dopušta i kaznu do 50.000 eura

/Shutterstock

U manjim gradovima i selima najčešće nema nikakvih zabrana – tu uglavnom postoji veća socijalna kontrola, ljudi se znaju i u pravilu nema velikih ekscesa. Do sada su vatrogasci i hitna pomoć uvijek uspijevali kontrolirati situaciju. Trenutno u Njemačkoj ne postoje obvezujuće odredbe o mogućim zabranama na temelju zakona o zaštiti okoliša, očuvanja prirode ili kontrole onečišćenja zraka, piše Deutsche Welle.

Dojam je ipak kako bi kombinacija apela, zabrana, kontrola i kazni mogla dovesti do smanjenja upotrebe eksplozivnih sredstava, a time i do smanjenja broja ozljeda kao i do povećanja mira i sigurnosti, kako za ljude, tako i za kućne ljubimce, a i za imovinu.

image

Kućnim ljubimcima u nekim njemačkim gradovima doček će biti nešto lakši (ilustracija)

/Slobodna Dalmacija
27. travanj 2024 15:24