StoryEditorOCM

Eksplozija zaraze u sjevernoj Italiji: skoro svi putnici aviona koji je doletio iz Milana u Indiju pozitivno testirani

Piše Davor Krile/SD
8. siječnja 2022. - 11:31

Više od stotinu putnika u samo jednom avionu koji je iz Italije prije dva dana doletio u Indiju na testiranju je bilo pozitivno na Covid, javlja Newsweek. Sudeći po ovom rezultatu, sjeverna Italija i Milano, odakle je čarter krenuo, iznova proživljavaju pravu eksploziju zaraze, a nadležni u talijanskim zračnim lukama slabo provode nadzor nad epidemijom.

Još početkom prosinca Indija je nekoliko zemalja klasificirala kao „iznimno rizične" u kontekstu brzoga širenja varijante omikron. Putnici iz tih zemalja, uključujući Italiju, obavezno se testiraju kad doputuju u Indiju. Rezultati testa nad putnicima iz Italije otprije par dana nadmašili su čak i najkatastrofičnije prognoze: gotovo cijeli zrakoplov bio je inficiran virusom, pozitivnim se pokazalo čak 125 od ukupno 179 putnika. Kako je među njima je bilo i 19 djece i dojenčadi koje se izuzima od epidemiološkog pregleda, krajnji rezultat znači da je samo 35 putnika bilo negativno na testu.

Čarter iz Milana portugalske tvrtke EuroAtlantic Airways u srijedu je poslijepodne sletio u Amritsar, grad u sjevernoj indijskoj državi Punjab. Nakon detekcije zaraze, inficirani putnici su kolonom vozila hitne pomoći evakuirani u indijsku karantenu.

image
ilustracija 
Brandon Bell/AFP

Air India je bila prisiljena objaviti priopćenje na društvenim mrežama, nakon što se Indijom proširila pogrešna vijest da je letom krcatim covidom upravljao nacionalni prijevoznik. Nekoliko medijskih kuća krivo je, naime, izvijestilo je da su putnici Air Indie na letu iz Rima masovno testirani pozitivno.

Indija je među državama koje su dosad bile najteže pogođene pandemijom: dosad su zabilježili više od 35 milijuna zaraženih i najmanje 482.000 smrtnih slučajeva, prema Sveučilištu Johns Hopkins. Gotovo 618 milijuna ljudi u Indiji, odnosno 44 posto tamošnje populacije, potpuno je cijepljeno. Zemlja se oprezno priprema za treći val koronavirusa, i to samo nekoliko mjeseci nakon što je Delta varijanta napunila tamošnje bolnice. Vrlo zarazna varijanta omikron potiče nagli porast infekcija, naročito u velikim gradovima. Indija je u srijedu izvijestila o više od 58.000 slučajeva, od čega je gotovo trećina u Delhiju i Mumbaiju. Oba grada uvela su policijski sat i druga ograničenja kako bi suzbili širenje bolesti, iako vlasti zasad tvrde da broj hospitalizacija nije porastao s brojem zadnjih infekcija.

26. travanj 2024 17:10