StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA REMETI PLANOVE |

DULJI USKRSNI PRAZNICI ZA ŠKOLE? Ncionalni stožer za, Ministarstvo protiv

Piše jutarnji list
18. ožujka 2021. - 07:53

Hrvatska je u srijedu zabilježila veliki porast broja zaraženih koronavirusom. Naime, u samo 24 sata oboljelo je 1445 osoba, a posljednji put smo takve brojke imali početkom siječnja, kad je epidemija bila u silaznoj putanji. Da je situacija ozbiljna, govori i podatak da je u srijedu bilo gotovo 17 posto pozitivnih u odnosu na testirane, a tjedni porast je čak 46 posto. Osim toga, ponovo raste broj hospitaliziranih, koji je jučer bio 889 i na respiratoru su 84 pacijenta, piše Jutarnji list.

- Prije tjedan dana bila su 962 novooboljela, a tjedan prije toga 747 od 7292 testiranja. U prva tri dana ovoga tjedna imamo 2265 novooboljelih, a prošlog ih je tjedna bilo 46 posto manje. Incidencija je 222,7. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj. Na listi zemalja EU po visini incidencije RH je na sedmom mjestu s incidencijom 207,2 - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Razmatraju se restrikcije

Unatoč tome, Nacionalni stožer još ne donosi strože mjere na nacionalnoj razini, nego i dalje smatra da bi lokalni stožeri trebali predlagati restriktivnije mjere, u odnosu na broj zaraženih. Za sada je to učinila Dubrovačko-neretvanska županija, a pridružila se i Istarska županija te Primorsko-goranska koje su većinu učenika prebacile na C model, odnosno na online nastavu. No, bude li daljnjeg pogoršanja, doznajemo, može se očekivati da i Nacionalni stožer krene u restrikcije.

Neslužbeno doznajemo da u Stožeru smatraju kako bi, radi smanjenja zaraze, trebalo produljiti uskrsne praznike za školarce, kao što se to učinilo i sa zimskim praznicima. Praznici počinju 2. travnja te bi, prema školskom kalendaru, trebali trajati do 9. travnja. U Ministarstvu obrazovanja zasad nisu skloni takvu rješenju.

- Pratimo situaciju, a one županije u kojima se situacija pogoršava mogu prijeći na online model - kažu u MZO-u.

Prema današnjim podacima Ministarstva, zaražena su 694 učenika u Hrvatskoj, odnosno njih 0,15 posto, u odnosu na prošli tjedan kada je covid-pozitivnih bilo 0,10 posto. U samoizolaciji je oko 4500 učenika. Pozitivnih zaposlenika škola je ispod 200 (0,27 posto), a u samoizolaciji njih 252. U Zagrebu je 171 zaraženi učenik, u odnosu na njih 117 na početku polugodišta, 18. siječnja. Značajan je porast zagrebačkih učenika u samoizolaciji: jučer ih je bilo 2022, a u drugoj polovini siječnja ispod 700.

U ovome trenutku 72 posto učenika osnovnih i srednjih škola nastavu prati uživo, tri posto njih online, a ostatak je u kombiniranom modelu.

Cijepljenje prosvjetara

U srijedu su cijepljeni prvi zaposlenici škola. Cijepljenje za oko 500 prosvjetara organizirano je u školama u Sisku, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici. S druge strane, počinju problemi u bolnicama. Dvije liječnice Opće bolnice Karlovac, infektologinja dr. Vesna Tutek i anesteziologinja dr. Jasna Topić, dramatičnim su apelom javnost upozorile što se događa u prepunim bolničkim odjelima dok su jednako pune terase kafića.

- Nije problem spremiti pacijente, kreveta ima, ali što se tiče potpore i osoblja, kapaciteta više nema. Zato apeliram na građane da se pridržavaju mjera. Imamo porast covid-pozitivnih i osoba u samoizolaciji, prvenstveno u osnovnim i srednjim školama. Smatramo da je to glavni izvor infekcije i razlog porasta broja oboljelih u našoj županiji.

Ovo što viđam zadnjih mjesec dana je zaista pogubno: okupljanje mladih, pogledajte kafiće, tržne centre, pogledajte oko sebe pa ćete vidjeti da, čim izađete iz bolnice, ljudi uglavnom normalno žive, većina. A to nije dobro - upozorila je dr. Tutek te dodala da na covid-odjelu imaju 32 bolesnika u dobi od 45 do 95 godina, a samo ih dvoje nije na kisiku.

Karlovačka bolnica puna

- S današnjim danom, naš covid respiracijski centar je sto posto popunjen - onoliko koliko mi možemo zbrinuti prostorno, kadrovski i opremom je 100 posto popunjeno! Ljudi, očito, nisu dovoljno svjesni: cijele obitelji su hospitalizirane, umire više članova iste obitelji.

Za druge se pomalo život odvija normalno, za nas i pacijente, nažalost, još dugo neće. Voljeli bismo da svi to shvate. Jer, kako sada stvari stoje, očekuje nas možda još gore nego što je bilo prije Božića - rekla je dr. Jasna Topić i dodala: - Imali smo situaciju da je umro sin, a majka mu je kritično. Imamo jednog oca u bolnici, a sina smo prebacili u Zagreb, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 01:54