StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPILOT OČAJNIČKI TRAŽIO POMOĆ

Dubrovčanin Igor Krile sudjelovao u pronalasku zrakoplova. Evo kako se odvijala akcija traganja za srušenom cessnom

Piše mario pušić/jl
30. svibnja 2022. - 19:56

Imamo pronalazak, javio je letač dronom HGSS-a.

- Daj mi lokaciju - odvratio je glas koordinatora iz baze.

Nakon što je letač dva puta izdiktirao koordinate lokacije na brdu između Čuić Brda i Broćanca, glas iz baze je upitao: - Što je pronađeno?

- Ostaci letjelice. Vidim dijelove repa, krila i kabine - potvrdio je letač.

Razgovoru koji se odvijao preko radioveze svjedočila je danas u 10.50 sati ekipa Jutarnjeg lista koja je bila na terenu s drugim timom letača, Igorom Krilom iz Dubrovnika i Brankom Jurasom iz Čakovca. Od lokacije pronalaska zrakoplova bili smo u tom trenutku udaljeni 1700 metara, nalazili smo se točno između mjesta pronalaska i Brezovca, sela u kojemu je nekoliko mještana u vrijeme pada čulo šuštanje i grebanje, koje je u nedjelju dopiralo iz šume okovane maglom, piše Jutarnji list.

Dron otkrio letjelicu

Kako su preko iste radioveze letači javljali svoje pozicije u bazu, odnosno trenutak uzlijetanja, možemo procijeniti da je timu koji je uočio letjelicu to uspjelo nakon desetak minuta leta.

Potražna ekipa najbliža mjestu pronalaska nakon dojave potvrdila je da su pilot i sva tri putnika preminuli na mjestu događaja. Radi se o brdu s gustim bjelogoričnim raslinjem, ni kilometar udaljenom od državne ceste D-1, desno u smjeru Splita, između Slunja i Rakovice. Od kuće na adresi Broćanac 1 lokacija je udaljena oko 600 metara. Teren je izrazito strm i sklizak te prepun vrtača, potvrdio je pročelnik HGSS-a Josip Granić. Da su preminuli svi putnici Cessne 182 na putu iz Splita za Njemačku, potvrdio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Pilotirao je švicarski državljanin, a uz njega su stradala dvojica Nijemaca i hrvatski državljanin Joško Sladojević, bivši igrač stuttgarske NK Croatije i umirovljeni inženjer Mercedesa.

- Bilo je 400 tragača i oni su izvršili svoju zadaću i pronašli letjelicu. Čim je uočena iz zraka, poslane su zemaljske snage. Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici letjelice Cessna poginuli i slijedi policijski očevid. U ime svih operativnih snaga izražavam sućut obitelji i prijateljima poginulih. Avion je pronađen nekoliko stotina metara od Broćanske kose. Ovaj zrakoplov, koliko ja znam, nema crnu kutiju. Ovaj potražni kamp ostaje na mjestu. Dio snaga ćemo povući, a dio će ostati pomagati s izvlačenjem letjelice i poginulih - rekao je Trut. Osim policije, u istrazi će sudjelovati i glavni zrakoplovni istražitelj.

Na dva prilazna puta koja vode do lokacije ubrzo su stigla policijska vozila i blokirala prilaze, a zamijetili smo i jedno vozilo Vojne policije. Na policijskim punktovima sreli smo crni BMW X5 njemačkih oznaka u kojem su bile osobe bliske stradalima u Cessni.

- Bila su dva muškarca i jedna žena. Jedan mi se obratio na hrvatskom jeziku, zapazila sam da je žena izrazito tužna i uplakana - rekla nam je Ana Dražić.

Njezina susjeda Mirjana Milošević pokušala im je dočarati zvuk koji je kobnoga trenutka došao do nje.

- Nisam čula nešto što bi se moglo protumačiti kao pad ili eksplozija, nego sam čula kao neko struganje, šuštanje, i to je trajalo nekoliko sekundi. Nisam obraćala pažnju jer se kod nas svako malo odlome grane pa proizvode slične zvukove. No, poslije 15 sati su mi djeca, koja žive u Italiji, poslala link na vijest o nestanku zrakoplova na tom području, pa sam onda to povezala jedno s drugim - ispričala nam je Mirjana Milošević.

Na migrantskoj ruti

Organizacija ljudi i tehnike na terenu je bila dosta dobra, kamp u Broćancu formiran je kraj lovačke kuće, dignuti su šatori u kojima su neki tražitelji proveli noć s nedjelje te su im se u ponedjeljak pridružile nove snage iz svih dijelova Hrvatske.

Potražne timove činilo je oko 400 HGSS-ovaca, interventnih i drugih policajaca te lovaca, vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite, kojima su se pridružili i neki civili. Najvažnija okolnost za nastavak potrage bila je vremenska prognoza, koja u jutarnjim satima nije bila idealna, ali su se vremenske prilike popravljale te su oko 10 sati na teren poslane ekipe letača dronovima.

- Područje koje se pretražuje je selo Broćanac po D1 prema jugu i onda prema zapadu. Područje potrage je veliko, a teren težak. Nije problem što se teško kretati po njemu, nego to što je sve zaraslo i ne vidi se ništa. Sinoć kad je padala kiša, uz upaljenu lampu nije se vidjelo ništa. S obzirom na to da je područje koje se pretražuje blizu Bosne, a zrakoplov se smatra nestalim, hipotetski postoji mogućnost za sve - dodao je Granić i napomenuo kako su zbog nesreće kontaktirani i kolege u Bosni te Sloveniji, no tamo nije bio zabilježen let ovog zrakoplova. Poslije se pokazalo da je plan potrage bio napravljen vrlo dobro.

Područje na kojem se tragalo za nestalima najprometnija je migrantska ruta jer je državna granica između Bihaća i Velike Kladuše udaljena samo nekoliko kilometara. Zbog toga se na mjestu događaja vrlo brzo našao velik broj interventnih policajaca koji su bili na ispomoći u čuvanju državne granice.

S timom letača oko 10.25 sati došli smo na područje za koje smo zaduženi. Nakon priprema je letač Krile digao u zrak dron i krenuo s fotografiranjem terena. Svake dvije sekunde zabilježena je jedna fotografija. Prije toga je njegov asistent Branko dojavio bazi radiovezom da su se digli u zrak. Nažalost, ona ipak nije sretno okončana, čemu smo se svi potajno nadali.

Joško Sladojević posljednju je fotografiju snimio u zračnoj luci uoči polaska za Njemačku

Joško Sladojević u nedjelju je prihvatio poziv njemačkih prijatelja da s njima pođe u Njemačku. Stuttgart mu je, uz rodno Blato na Cetini i Split, bio ionako drugi dom, pa se nije puno premišljao. Jedni će sad reći da je barem odolio, drugi da je to bila sudbina, ali bilo je to zadnje Joškovo putovanje.

U nedjelju se Joško vedrog izraza lica i opušten fotografirao ispred Cessne 182 kojom je društvo krenulo u Njemačku. Poletjeli su, a u 11.25 avion je nestao s radara. Da je Hrvat u avionu upravo Joško Sladojević, prvi je objavio Nogometni klub Croatia Stuttgart, s kojim je bio neraskidivo vezan. Osim što je igrao za klub, bio je njegov dugogodišnji blagajnik i dopredsjednik.

U Hrvatsku se vratio prije nekoliko godina, kad je uz otpremninu prekinuo dugogodišnji radni odnos na mjestu inženjera u Mercedesu. Prijatelji iz Croatia Stuttgarta ostali su u velikoj tuzi. Za Fenix magazin Joška su opisali kao dobrog i vrijednog čovjeka. Bio je vrlo aktivan u hrvatskoj zajednici u Stuttgartu, dugih je osam godina obnašao i funkciju u Glavnom školskom odboru hrvatske nastave Koordinacije Stuttgart.

Što je pošlo po zlu s Cessnom u kojoj je Sladojević bio jedan od troje putnika, pitali smo i stručnjake. Miljenko Bucalović, instruktor letenja, aviomehaničar i direktor pilotske škole Ecos i air chartera iz Lučkog komentirao nam je što se moglo dogoditi sa zrakoplovom.

- Nema nikakvog Bermudskog trokuta u Lici. Tu se prije svega radi o tome da je ondje zbog gorskog područja učestalo loša vidljivost zbog niske oblačnosti. Piloti polete s morske, zapadne strane ili preko središnje Hrvatske, gdje je oblačnost visoka ili rijetka, i ulete u oblačnost iznad Like. Kako često nemaju dostatno iskustvo za letenje u instrumentalnim meteouvjetima (IMC), a i mali avioni često nisu opremljeni ni pogodni za takav način letenja i takve meteorološke uvjete, izgube kontrolu nad avionom i padnu - kaže Bucalović.

Tonči Peović, profesionalni pilot i bivši direktor dubrovačke i zagrebačke zračne luke pojašnjava: - Ulaskom u oblačnu masu dolazi do nakupljanja leda na krilima i manevarskim površinama. Zrakoplovi koji su opremljeni uređajima za odleđivanje nemaju nikakvih problema tijekom letenja u takvim uvjetima, međutim, oni koji nemaju takvu opremu, kao ova Cessna 182, mogu imati itekakve probleme. Neki tipovi zrakoplova imaju gumice koje se nalaze na počecima krila i na stabilizatorima. One se napuhuju i tako lome nakupljeni led. Veći mlazni zrakoplovi imaju grijane rubove te tako, grijanjem, tope nakupljeni led. (Višnja Gotal, Dušan Miljuš, Ivica Marković)

28. svibanj 2024 21:31