StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRESUDA ZA FIMI MEDIJU |

DUBROVAČKI HADEZEOVCI: Pezo: ‘Korupcija i kriminal nemaju stranačko obilježje‘; Franković: ‘Treba ih javno sramotiti i osuđivati‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. listopada 2021. - 18:05

Nakon što je Vrhovni sud djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, zbog kojeg će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, a bivšem premijeru Ivu Sanaderu kazna je s 8 smanjena na 7 godina zatvora, pitali smo dubrovačke HDZ-ovce kako to komentiraju.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

image
Blaž Pezo, predsjednik ŽO HDZ Dubtovačko-neretvanske županije
Tonći Plazibat/cropix

- Korupcija i kriminal nemaju svoje stranačko obilježje. Svi koji su se ogriješili i zloupotrijebili svoju javnu funkciju na koju su ih građani birali i radili na osobnu korist, trebaju izaći pred lice zakona i biti adekvatno kažnjeni. Volio bih da kod takvih nekih slučajeva država i sustav budu još učinkovitiji i brži jer se na taj način šalje poruka svima koji misle raditi na taj način, da neće dobro proći – komentirao je Blaž Pezo, novoizabrani predsjednik HDZ-ova Županijskog odbora, koji je na tom mjestu nedavno zamijenio Branka Bačića.

Na pozive i e-mail nam se nije javljao, pa prenosimo izjavu predsjednika Gradskog odbora HDZ-a i gradonačelnika Mata Frankovića s DU televizije:

image
Gradonačelnik Duubrovnika, saborski zastupnik i predsjednik GO HDZ Dubrovnik, Mato Franković
Bozo Radic/Cropix

– HDZ kao stranka nije imao odgovornost, već osobe koje su vodile HDZ. Ja sam više puta isticao da zapravo sve te koji su, bez obzira u kojoj su stranci, iskoristili javni položaj za bogaćenje, treba javno sramotiti i takve ljude treba osuđivati. Na žalost, jedan od tih je bio i gospodin Ivo Sanader koji je osramotio HDZ, koji je osramotio članove HDZ-a, ali i cijelu državu jer to što je radio, radio je kao premijer. Zloupotrijebio je položaj i ovlasti i zbog toga se nalazi u zatvoru. Na žalost, nije jedini primjer takve osobe i nije jedina stranka HDZ iz koje su takve osobe dolazile – rekao je Franković i podsjetio na Marinu Lovrić Merzel i brojne druge koji su 'koristili svoj javno- politički položaj za stjecanje bogatstva'.

– Nadam se da će država uistinu u skoro vrijeme, a tako i hrvatsko pravosuđe, biti brže, kvalitetnije i učinkovitije, i da će oni u konačnici koji su se ogriješili o javno dobro, biti adekvatno kažnjeni – zaključio je Mato Franković.

image
Predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika, Marko Potrebica (HDZ)
Tonci Plazibat/Cropix

Marko Potrebica, potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a, rekao je da se potpuno slaže s Frankovićevim komentarom.

26. travanj 2024 16:50