StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetblokirali promet

Dramatične scene u BiH, ogorčeni rudari probili dvije policijske barikade: ‘Djeca mi nemaju što jesti!‘

Piše Vijesti SD
31. ožujka 2023. - 14:23

Rudari u Zenici već nekoliko dana prosvjeduju, a danas nešto prije podneva, blokirali su promet na uključno/isključnoj petlji za autoput na magistralni put M-17.

Rudari su nakon šetnje magistralnim putem stigli do kružnog toka na ulazno/izlaznom putu za autoput A1 te u potpunosti blokirali promet na magistralnom putu M-17 i isključenju Zenica jug sa autoputa.

Odlučni su da će ovdje ostati dok im se ne ispune uvjeti, odnosno ne deblokira račun i uplate plaće i topli obroci, piše Klix.ba.

Rudari su noć proveli pod vedrim nebom, a jutros su dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da riješi s Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i upravom RMU Zenica blokadu računa. Pošto od njih nisu dobili nikakav odgovor, odlučili su se na blokadu puta.

Kako javlja reporter Klix.ba s lica mjesta, došlo je do potpunog kolapsa, rudari su probili dvije policijske barikade uz poruke ‘Moja djeca nemaju što jesti, možete me i udarati‘. Snimku možete pogledati OVDJE.

Račun rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije plaćena glavnica, ali kamate od oko tri milijuna KM nikada nisu otpisane zbog čega posljednjih 18 mjeseci rudarima svaki mjesec Grad Zenica na osnovu ovih potraživanja blokira račun.

27. travanj 2024 18:21