StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet500 MRTVIH U MJANMARU

Dok su vojnici na ulicama ubijali ljude, elita se gostila na raskošnoj večeri: ‘Užasnuti smo‘

Piše jutarnji list
30. ožujka 2021. - 09:26

Zapovjednik mjanmarske vojske, Min Aung Hlaing, u subotu je organizirao raskošnu, svečanu večeru s crvenim tepihom, dok su istog dana njegovi vojnici ubili više od stotinu prosvjednika na ulicama, javlja CNN, a prenosi Jutarnji list.

Hlaing je sa svojim generalima obilježio Dan oružanih snaga, godišnjicu ustanka protiv japanske okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Hlaing je na večeru stigao s leptir-mašnom, u bijeloj uniformi prekrivenoj medaljama, te je na crvenom tepihu dočekivao ostale uzvanike.

Za građane Mjanmara, radilo se o zadnjem danu Tabaunga, mjanmarskog mjesečevog kalendara i važnom danu za budiste, koji bi u normalnim uvjetima slavili taj datum na svečanostima i posjetama pagodama.

No, taj je dan vojska obilježila kao najkrvaviji dan prosvjeda protiv vojne hunte koja je 1. veljače ove godine svrgnula demokratski izabrane državne čelnike i preuzela vlast u zemlji, pozivajući se na nedokazane izborne prevare. U subotu je ubijeno najmanje 141 ljudi u 44 gradova diljem Mjanmara, tvrdi nezavisni medij Myanmar Now, a među ubijenima ponovno je bilo i djece.

U ponedjeljak je ubijeno još najmanje 14 civila, a neprofitna organizacija Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) tvrdi kako je od početka veljače do danas ukupno ubijeno više od 500 ljudi.

Među 500 ubijenih nalazi se i najmanje 35 djece, prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF). U subotu je ubijeno najmanje šestero djece u dobi između 10 i 16 godina, prema izvorima Reutersa.

“U manje od dva mjeseca, najmanje 35 djece je navodno ubijeno, brojna druga djeca ozbiljno su ozlijeđena, te su sigurnosne snage privele gotovo 1.000 djece i mladih diljem države bez opravdanih razloga,” kazala je u nedjelju čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Milijuni djece i mladih izravno su ili neizravno izloženi traumatizirajućim prizorima nasilja, koje prijete njihovom mentalnom zdravlju,” rekla je Fore. “Užasnuta sam neselektivnim ubijanjem, pa čak i djece, koje se događa u Mjanmaru, te odbijanju snaga sigurnosti da pokažu suzdržanost i zaštite djecu.”

Većina zapadnih država već je osudila Hlaingov puč i uvela neku vrstu sankcija protiv vojnih časnika i mjanmarske vojske. Sjedinjene Države u nedjelju su objavile potpuni prekid trgovinskih i diplomatskih veza s Mjanmarom.

“Ubijanje mirnih prosvjednika, studenata, radnika, sindikalista, bolničara i djece je šokiralo savjest međunarodne zajednice,” kazala je u nedjelju američka trgovinska predstavnica Katherine Tai. “Ove su akcije izravan napad na demokratsku tranziciju države, te na napore stanovnika Burme da postignu mir i napredak u budućnosti.”

Unatoč sankcijama i međunarodnim osudama, mjanmarska vojska ne pokazuje namjeru odustati od svojeg čeličnog stiska nad državom i brutalnog suzbijanja prosvjeda. Neizravnu podršku hunti pružaju Kina i Rusija, koje su za sada odbile osuditi vojni puč, a Rusija i dalje održava prijateljske odnose s mjanmarskom vojskom.

Ruski zamjenik ministra obrane Aleksander Fomin u subotu je nazočio vojnoj paradi u Mjanmaru kojom se obilježavao Dan oružanih snaga, te obećao vojnim čelnicima da će osnažiti svoje vojne odnose. Kremlj se minimalno ogradio od puča šturom izjavom kako “konstruktivne veze” Moskve s Mjanmarom ne podrazumijevaju i njezino odobravanje “tragičnih događaja” u toj državi, prenosi Jutarnji list.

27. travanj 2024 03:17