StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUkrajinska protuofenziva

Dok su Rusi sve snage upregnuli u osvajanje Severodonjecka, Ukrajinci u protuudaru opalili američkim haubicama po njihovim položajima kod Hersona

Piše Anita Belak Krile/sd
31. svibnja 2022. - 15:48

Kremlj je koncentrirao većinu svojih najboljih preostalih snaga za napad na Severodonjeck gdje prodiru sve dublje i dublje, no zbog toga su njihove formacije na južnom frontu bile relativno ranjive pa su Ukrajinci krenuli u protuofenzivu. Vojska Volodimira Zelenskog tvrdi da je ostvarila značajan napredak kod mjesta Davidiv Brid gdje su zauzeli važno prometno čvorište. Navode kako je u tom području obrambena linija ruskih snaga teško oštećena, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj je vikend vojska Ukrajine iskoristila nizak vodostaj rijeke Ingulec i kod mjesta Davidiv Brid, sjeverno od Hersona, prešla na istočnu obalu koja je bila pod kontrolom ruskih okupatora. Ukrajinske snage prodrle su desetak kilometara unutar okupiranog teritorija. Ukrajinski protunapad ciljao je na sela Andriivka, Bila Krynytsia i Bilohirka kao i na ruske opskrbne puteve preko rijeke Dnjepar. Na video snimkama se vidi kako ruske položaje tuku američkim haubicama M777. 

“Hersone, izdrži! Blizu smo!” - glavni stožer Ukrajine objavio je tweet rano u nedjelju kako bi podigao moral, dok je zamjenik načelnika ruske civilno-vojne uprave koja kontrolira Herson nakon svrgavanja gradonačelnika Ihora Kolykhaieva zanijekao medijske izvještaje o ranim uspjesima ukrajinske protuofenzive.

Prema ocjenama analitičara čini se da ukrajinski zapovjednici prihvaćaju rizik gubitka Severodonjecka u zamjenu za pokušaj osvajanja Hersona, a isto tako čini se da su ruski zapovjednici spremni riskirati Herson ako to znači potpuno osvajanje Severodonjecka.

Za Ukrajince je Herson koji je prije rata imao 290.000 stanovnika u strateškom smislu značajniji od Severodonjecka. Herson je trostruko veći grad i važna morska luka sa značajnim gospodarskim potencijalom. Regija na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem veljače, a u subotu je proruska vlast u Hersonu objavila da ta oblast prelazi u moskovsku vremensku zonu. Moskva Herson koristi kao strateško središte za svoje ofenzive diljem južne Ukrajine.

Budući da su ruski resursi iscrpljeni zbog bitke za Donbas, Ukrajinci tvrde da su ih uspjeli potisnuli natrag na "nepovoljni obrambeni položaj".

Princip ukrajinskog protuudara je jasan: napada se tamo gdje se može osigurati taktička nadmoć, a upravo na fronti kod Hersona nalazi se najmanja koncentracija ruske vojske. Jedna ruska bataljunska taktička grupa pokriva 23 kilometra bojišnice i s tako razvučenim snagama teško je zadržati koncentracija borbene tehnike. Ako se nastavi, ovaj ukrajinski prodor bi mogao biti kritičan za agresore jer bi moglo doći do odsijecanja ruskih trupa sjeverno od Hersona.

Kako bi održali svoju istočnu ofenzivu, Kremlj unajmljuje plaćenike i skraćuje vojnu bazu za obuku kako bi formirali nove bataljune. Rusiji je neophodno potrebno ljudstvo, a Ukrajincima vojna oprema.

Analitičar Forbesa iznosi dvije mogućnosti:  

„Ako Rusija ostane bez potrebnog ljudstva, a Ukrajina nabavi dovoljno oružja za izgradnju vlastitih snaga, zamah rata mogao bi se dramatično okrenuti u korist Kijeva u fazi nakon Severodonjecka i Hersona. Ali ako Rusija može održati svoju vojsku, a Ukrajina ne uspije nabaviti oružje koje je potrebno njezinoj vojsci, zamah bi mogao krenuti u drugom pravcu. Moskva bi mogla otkriti da može proširiti svoje ciljeve – ocjenjuje analitičar Forbesa.

Zauzimanje Severodonjecka, posljednjeg slobodnog grada u Luganskoj oblasti, moglo bi omogućiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da proglasi svojevrsnu “pobjedu” u Donbasu, čak iako je cijena te pobjede - gubitak na drugim bojišnicama.

26. lipanj 2024 07:13