StoryEditor
Hrvatska i svijetintervju u rusiji

Dodik opet provocira: Razumijem zašto je Rusija priznala Donjeck i Luhansk. Njima se sprema isto što i Republici Srpskoj Krajini. Ona je prestala postojati na isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata

Piše dv
17. lipnja 2022. - 11:38

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ovih je dana boravio u Rusiji gdje je sudjelovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a tom prilikom govorio je i za ruske medije.

U intervjuu za ruski list Izvjestija, Dodik je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini, ali i odnosima između Zapada i Ruske Federacije te je poručio kako će se danas sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Planirani sastanak bit će nastavak naših kontinuiranih međusobnih odnosa. Veoma sam sretan zbog toga jer će se to odvijati u ovako teškim uslovima na međunarodnoj sceni. Zanima me stav predsjednika Putina na aktuelna dešavanja. Naravno, nastavit ćemo da razgovaramo o svim pitanjima naše bilateralne suradnje. Razgovarat ćemo i o izgradnji gasovoda, a i o Dejtonu jer je Rusija i dalje garant njegove implementacije", rekao je Dodik na početku intervjua, prenosi Klix.ba.

Nakon toga, osvrnuo se na rat u Ukrajini kao i na krizu u odnosima Rusije i Zapada.

"Svijet je odavno prestao biti ono što je bio. Zapad ignorira strahove i zabrinutosti o kojima je Rusija više puta govorila, a tiče se opravdanog straha od približavanja vojne infrastrukture njenim granicama. Tako je svijet došao do sukoba koji se odvija u Ukrajini. Vjerojatno je netko na Zapadu želio sukob Moskve i Kijeva", rekao je Dodik.

Poručio je kako se stječe dojam da u ovom sukobu Zapad želi poraziti Rusiju.

"Nikome se ne žuri s dogovorima. Kao da očekuju da se to riješi vojno. Vjerojatno Zapad pokušava pronaći načine za ostvarenje pobjede nad Rusijom. Zapad je jednom bombardirao Srbe, a sada se oružje isporučuje u Ukrajinu u navodno humanitarne svrhe", ističe prvi čovjek SNSD-a, donosi Slobodna Dalmacija. 

image

Dodik s Putinom

Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via Afp

Između ostalog, osvrnuo se i na priznanje nezavisnosti Donjecka i Luhanska.

"Razumijemo razloge koji su naveli Rusiju da prizna njihov status. Nekada je na teritoriju Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada i Hrvata ovaj entitet je prestao postojati. Što je najgore, etnički je očišćen. Pretpostavljamo da je isto planirano za Donjeck i Luhansk. S ove točke gledišta, mi razumijemo trenutnu situaciju", ističe Dodik.

Također, govorio je, prenosi Klix.ba, i o državljanima BiH koji se navodno bore u Ukrajini.

"U BiH postoji zakon koji zabranjuje građanima da sudjeluju u međunarodnim vojnim sukobima. Očekuje ih zatvor. Takve mjere su poduzete i protiv onih koji su bili u ratu u Siriji", rekao je član Predsjedništva BiH.

U intervjuu, jedna od tema na koju se Dodik osvrnuo bila je i ulazak BiH u NATO. Također, govorio je i o odbijanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

"Uopće ne žalim zbog ove odluke. Smatram apsurdnim da BiH uvodi sankcije Rusiji koja je garant Daytona. Daytonski sporazum je temelj i jamstvo postojanja cijele BiH. Međutim, svijet je pun apsurda. Hrvatsko - muslimanski dio BiH pokušava biti solidaran sa Zapadom, ali EU nije uvijek u pravu i ne treba uvijek biti solidaran s njom. Osim toga, Rusija je kroz historiju podržavala Srbe", poručio je.

Nakon toga, osvrnuo se na pristupanje BiH u EU i NATO.

"Naša politika je apsolutno protiv ulaska u NATO. Stav RS-a je tu čvrst. Što se tiče EU, u našoj regiji je entuzijazam za ulazak u EU poprilično slab. Apsolutno nije na nivou na kojem je bio prije 10 godina. Sve će to u velikoj mjeri ovisiti od toga kako se Europa bude razvijala i hoće li biti predmet američke politike", zaključio je Dodik u intervjuu za ruski list, prenosi Klix.ba.

19. kolovoz 2022 00:20