StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLJUDI ZA LJUDE

Dobri ljudi, slijepi Dalmatinac hitno treba vašu pomoć! ‘Vatreni‘, pokažite svoje veliko srce i pomozite dobrom Dominiku. Pročitajte dirljivu priču

Piše Saša Ljubičić/ sd
12. studenog 2021. - 16:10

Teška je životna priča obitelji Lončar iz Bola na Braču. Preteška. Njihov sin Dominik (23) slijep je od rođenja, a roditelji cijeli život vode bitku za njegovo zdravlje. I ne posustaju. Ne daju se. Podnose veliku žrtvu da bi njihov sin, unatoč teškom invaliditetu, imao sve što treba. Da mu apsolutno ništa ne bi nedostajalo. Oni su njegovi majka i otac, i doživotni skrbnici, piše Slobodna Dalmacija

Financijski su iscrpljeni zbog nekoliko operacija koje je Dominik obavljao u inozemstvu, a jedini način da mu se pomogne je ponovni odlazak u Njemačku. Tamo bi trebao obaviti i treći operacijski zahvat. 

image
Dominik Lončar mora na operaciju u Ulm, za što je njegovim roditeljima potrebno 20 tisuća eura
Privatni album

Dominik je već dva puta operiran u suvremenoj oftalmološkoj klinici u Ulmu. Tamo su mu još kao djetetu, a kasnije dječaku u pubertetskoj dobi ugradili intraokularne leće kojima mu nastoje sačuvati očne živce kako bi mu pružili šansu da jednoga dana, kada medicina uznapreduje, povrati koliko-toliko vida – govori Dominikov otac Tomislav Lončar i objašnjava da su sadašnje operacije Dominika spasile potpune sljepoće.

– On je već nakon prve operacije ipak počeo razabirati neke obrise, sjene, a prije toga je bio potpuno slijep. Očni živac je najvažniji dio oka, a ako on zamre, propadne, Dominikovu vidu spasa nema. Zato se svim silama borimo da ugradnjom intraokularnih leća očuvamo očne živce – veli naš sugovornik.

Tata Tomislav je bio Dominikov pratitelj na putovanja na operacije u Njemačku, a to će biti i ovoga puta ako se uspije prikupiti dvadeset tisuća eura za troškove puta i medicinskog zahvata.

– Intraokularne leće se mijenjaju jer Dominik raste. Sad je u odrasloj dobi, fizički je formiran, pa je neophodno što prije izvaditi stare, a ugraditi nove leće. Kod njega, kao mladića koji mentalno zaostaje u odnosu na svoje vršnjake, sve je to dodatno komplicirano i nije lako provesti taj zahvat bez dobrih priprema, pa je tu moja roditeljska pomoć nužna – kaže Tomislav, i objašnjava da su se ovakvi zahvati u međuvremenu počeli obavljati i u Hrvatskoj, no očni kirurzi iz Ulma izričito traže da upravo oni privedu kraju operacije koje su započeli u Dominikovu djetinjstvu jer dobro poznaju povijest njegovih zdravstvenih nedaća.

image
Dominiku Lončaru su kao djetetu prvi put ugrađene intraokularne leće  

 – Rečeno nam je da u slučaju da se takav operacijski zahvat obavi bilo gdje osim u klinici u Ulmu, oni ne preuzimaju nikakvu odgovornost za moguće posljedice. Oni jako dobro znaju što su radili ranije, u dva navrata, pa sad cijeli proces ugradnje leća u odrasloj dobi žele uspješno privesti kraju – veli Tomislav.

Dominik je krasan mladić. Jedino dijete roditelja Anke i Tomislava. Njegovi Boljani i Bračani, općinari i građanstvo, tvrtke..., sigurno su spremni pomoći obitelji Lončar u pokrivanju troškova operacije i odlaska u Ulm, a ovom prilikom Lončari mole sve ljude dobre duše da se odazovu na njihov apel. Da pomognu.

– Reprezentacija igra u Splitu. Znam da je njihovo srce vatreno i veliko. Nitko sretniji od nas kad bi prikupili potreban novac za operaciju našeg sina. Dominik je toliko dobar mladić da zaslužuje svaku pomoć na kojom bi vam on i mi kao njegovi roditelji bili beskrajno zahvalni. Na ovaj način bi našem djetetu koje se bori s brojnim nedaćama udahnuli novu nadu za život – poručuje Imoćanin Tomislav Lončar, koji se oženio na Braču i tu zasnovao obitelj, pa vjeruje da će pomoć stići ne samo s otoka i Splita, nego i iz njegove Zagore.

Broj žiro-računa na koji možete uplatiti novac za operaciju slijepog i mentalno zaostalog mladića Dominika Lončara iz Bola na Braču otvoren je u Zagrebačkoj banci na ime Anke Lončar, Dominikove majke, a glasi: IBAN HR6023600003247310970

Ajmo, Hrvatska, i na terenu i izvan njega pokažimo da smo najjači. Da smo - ljudi. 

19. travanj 2024 07:14