StoryEditorOCM

Dobra vijest za sve koji čekaju goste i ovise o rezervacijama: Turisti iz članica EU-a u Hrvatsku mogu ući i s jednom primljenom dozom cjepiva

Piše slobodna dalmacija
3. lipnja 2021. - 21:01

Novom odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, državljani EU-a moći će ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ako je doza primljena prije više od 22 dana. Ista odluka odnosi se na državljane država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom posljednjih deset dana turistički promet kontinuirano raste te je tako pred protekli vikend prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu, pri čemu su trenutno najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Njemačke (55.000), Austrije (8500), Poljske (8000) i Slovenije (6000).

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da će u idućim danima nastaviti intenzivno komunicirati s brojnim zemljama oko procedura prelaska granica kako bi se turistički tokovi mogli odvijati što kvalitetnije te kako bi naši gosti mogli što prije početi uživati.

- Hrvatska je kontinuirano provodila različite epidemiološke mjere i pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu i ostatak turističke godine te smo sada u prilici postepeno ubrzavati protok turističkog prometa. Turističko tržište EU-a iznimno je važno jer je riječ o zemljama koje čine i više od 80 posto stranog turističkog prometa u Hrvatskoj.

Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt "Safe stay in Croatia", postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranjem testova, kao i cijepljenjem turističkih djelatnika koje je u tijeku, stvoreni su uvjeti kojima jačamo našu prepoznatljivost sigurne destinacije te se generira sve veća potražnja - kazala je ministrica.

Raste nautika

Prema podacima iz sustava eVisitor, turistički promet koji se ostvaruje s područja zemalja Europske unije i država članica schengenskog prostora činio je oko 80 posto turističkog prometa stranih državljana u pretpandemijsko vrijeme, dok je prethodne godine dosegao čak i 90 posto ukupnog prometa stranih državljana. U Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1 milijun dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima.

Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja. Samo u svibnju je ostvareno 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima. Značajan rast posebice je ostvaren u segmentu nautike, odnosno segmentu čartera, gdje je zabilježeno ukupno 183.000 noćenja, odnosno rast veći od 1500 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Saznajemo iz Ministarstva turizma i sporta da se do sada uspostavilo više od 300 punktova za testiranje turista te sufinanciraju antigenske testove kako bi smanjili troškove za turiste. Planiraju uskoro osigurati kartu s detaljnim epidemiološkim podacima, ne samo na razini županija kao do sada, već i za mikrolokacije poput otoka.

Ovisno o potrebi i turističkom prometu, namjeravaju pravovremeno reagirati ako se pojavi potreba za dodatnim mjestima za testiranje i dodatnim informacijama kako bi naši gosti imali što kvalitetniju uslugu. Što se tiče cijepljenja turističkih djelatnika, u nekim je županijama cijepljeno njih više od 60 posto, a u ministarstvu vjeruju da će te brojke do kraja mjeseca biti još bolje.

Nove linije

Sve navedeno je utjecalo na to da je Hrvatska i ove godine prepoznata kao sigurna turistička destinacija za kojom postoji velika potražnja, ističu iz ministarstva. Ulazak turista iz zemalja izvan EU-a omogućen je od početka travnja ove godine uz uvjete prelaska granice slične onima koji vrijede za državljane zemalja EU-a.

Iz Ministarstva turizma i sporta saznajemo da su u tijeku brojni bilateralni sastanci te vjeruju da će postojati interes sa svih strana za daljnje unapređenje turističkog prometa jer je to važan element za gospodarski oporavak svih zemalja. Dosad su s Austrijom i Češkom pripremili posebne dogovore s ciljem olakšavanja procedura, od 3. lipnja Švicarska skida Hrvatsku s liste rizičnih zemalja, a 10. lipnja ćemo se naći i na “zelenoj“ listi za Rusiju.

Epidemiološka slika u Hrvatskoj je iz dana u dan sve bolja te vjeruju da će se booking dodatno pojačati kako vrijeme bude odmicalo. Smatraju da je kasni booking uobičajen s obzirom na sve okolnosti oko pandemije, a dosadašnje odlične najave već puno govore. Interes za Hrvatskom potvrđuje i sve veći broj novih aviolinija kojima će se hrvatske destinacije još bolje povezati s brojnim zemljama u svijetu.

Jesenski dio godine

Tako će uskoro krenuti i niz novih linija različitih prijevoznika koji će hrvatske destinacije povezivati sa skandinavskim zemljama, Njemačkom, Engleskom, Španjolskom, Portugalom, a uvodi se i nova linija iz Sjedinjenih Američkih Država iz New Yorka za Dubrovnik. Prije nekoliko dana češki prijevoznik RegioJet započeo je prometovati na željezničkoj liniji Prag – Rijeka, koja je zbog potražnje i prošlogodišnjeg uspjeha proširena i na Split.

Iz Ministarstva posebno naglašavaju da postoji značajan interes i za jesenski dio godine, čime se otvara mogućnost za napredak u odnosu na proteklu godinu i stabilizaciju turističkog sektora, što je važno i za godine ispred nas. U svakom slučaju, tvrde da je Hrvatski turistički sektor spreman za ljetnu sezonu te vjeruju da će, kao i do sada, zajedničkim snagama ostvariti odlične rezultate.

Manje turističke pristojbe i članarine

Ministarstvo turizma i sporta i ove će godine kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed pandemije COVID-19 u Republici Hrvatskoj, a s obzirom na smanjenje poslovne aktivnosti, donijeti tri pravilnika kojima će se nastaviti s ublažavanjem posljedica pandemije te omogućiti što bolje funkcioniranje sektora turizma - Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanje turističke pristojbe u 2021. godini, Pravilnik o oslobađanju turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) i Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na poljoprivrednom gospodarstvu te o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, oslobađaju se plaćanja 50 posto turističke pristojbe i turističke članarine. Od godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u cijelosti se oslobađaju iznajmljivači čiji su objekti stradali u prošlogodišnjim potresima te su označeni neuporabljivim ili privremeno neuporabljivim, a u 2021. još uvijek imaju crvenu ili žutu oznaku.

Turisti u hotelima i kampovima i drugim ugostiteljskim objektima u kojima se obavlja smještajna djelatnost se oslobađaju dijela turističke pristojbe prema prijedlogu regionalnih turističkih zajednica za područja županija.

Vlasnici plovila i osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma oslobađaju se plaćanja 20 posto turističke pristojbe. Pravilnici su prošli postupak e-savjetovanja te će stupiti na snagu u narednim danima, piše Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 10:23