StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSMART CITIY I ECO CITY|

Danas se proglašava pobjednik, Dubrovnik u samoj završnici!

Piše DV
24. studenog 2020. - 10:21
Na današnjem skupu Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik. hr i agencije Apsolon "Održivi gradovi" bit će proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrada Smart city i Eco city za najbolje gradove u "pametnim" i politikama zaštite okoliša i održivog razvoja. donosi Jutarnji list. 
I dok će u konkurenciji za nagradu Smart city titulu najboljeg ponijeti tri grada u kategorijama veliki, srednji i mali grad, nagradu Eco city dobiti će samo jedan grad, a u završnici izbora su Križevci, Krk i Osijek. Žiri nagrade Eco city u sastavu Marko Biočina (glavni urednik gospodarstva Hanza Medije), Zdravko Ivić (Gradonačelnik.hr), Marijana Palijan (CIOS) i Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost razmatrao je 21 kandidaturu pristiglu na poziv organizatora.

Kandidature su analizirane ocjenjivačkim kriterijima koje se temelje na svojevrsnom "svetom trojstvu" odgovorne politike gradova u zaštiti okoliša i održivog razvoja: gospodarenje otpadom, smanjivanje emisije štetnih plinova, prije svega u prometu, i uporaba energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.
Križevci su se u završnicu izbora plasirali, među ostalim, osiguravši svim stanovnicima pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada. Uz to, gradska uprava i komunalna poduzeća koriste vozila na električni i hibridni pogon, a gradnjom nove niskoenergetske zgrade komunalnog poduzeća ušteđeno je 113 megavatsati godišnje.
Iz game Eco city projekata koje Križevci razvijaju žiri je izdvojio dva.

Električna vozila
- Križevački sunčani krovovi prvi su primjer grupnog ulaganja građana u javni energetski projekt, a provedbom programa Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva ušteđeno je svakom kućanstvu prosječno 531,16 kuna - navodi se u odluci žirija nagrade Eco city.
Nakon što je u ovogodišnjem izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos trijumfirao u konkurenciji malih gradova u kvaliteti života te izborio završnicu nagrade Smart city, grad Krk u konkurenciji je i za dobitnika nagrade Eco city. Aduti Krka su, među ostalim, dosezi u korištenju energetski učinkovite javne rasvjete, gradnji biciklističkih staza i u odvajanju prikupljenog otpada.

U tom gradiću sagrađeno je 100 kilometara biciklističkih staza, osigurano odvajanje 60 posto prikupljenog otpada te ostvarena ušteda oko 70 posto troškova javne rasvjete kroz ugradnju 95 posto "štedljivih" svjetiljki. I u Krku je svim građanima osiguran pristup spremnicima za odvajanje otpada, a gradska uprava i komunalna poduzeća koriste električna vozila. Osijek je u završnici izbora nagrade Eco city zahvaljujući, među ostalim, prepolovljenom udjelu mješovitog otpada koji se odvozi na odlagališta u posljednjih deset godina.

I u sjedištu Osječko-baranjske županije svi građani imaju pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada, a komunalna poduzeća koriste električna vozila. U gradu na Dravi sagrađeno je 55 kilometara biciklističkih staza, a u sustavu najma javnih vozila može se iznajmiti osam električnih automobila, 125 mehaničkih i 50 električnih bicikala na 25 samoposlužnih lokacija.
Za razliku od nagrade Smart city koja se ove godine dodjeljuje u drugačijem formatu i nakon izmijenjene procedure ocjenjivanja u odnosu na 2019. i 2018., nagrada Eco city i treću godinu zaredom dodjeljuje se samo jednom gradu, a prethodni pobjednici bili su Jastrebarsko (2018.) i Koprivnica.
Proglašenje pobjednika možete pratiti OVDJE.

Završnica izbora
U završnicu izbora Smart cityja ušli su, u konkurenciji velikih gradova.
Dubrovnik, Karlovac, Pula, Rijeka i Zagreb, zatim Ivanić-Grad, Koprivnica, Labin, Poreč i Zaprešić (srednji gradovi), te u konkurenciji malih gradova, uz spomenuti Krk, Pazin, Pregrada, Supetar i Donji Miholjac.
Sredinom listopada Jutarnji list, Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos proglasili su najbolje gradove u četirima kategorijama (kvaliteta života, gospodarstvo, demografija i obrazovanje, povlačenje novca iz fondova EU) i u trima konkurencijama prema veličini gradova

 
26. travanj 2024 00:53