StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIRAMO 12 ZASTUPNIKA U BRUXELLESU

Danas izlazimo na izbore za Europski parlament

Piše DV foto: Branka Mumalo i Tonči Plazibat/Hanza Media
26. svibnja 2019. - 13:32
Nešto više od 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu danas bira 12 hrvatskih zastupnika koji će ih u sljedećih pet godina zastupati u Europskom parlamentu. U utrci za briselske mandate sudjeluje 396 kandidata s ukupno 33 liste, od kojih su dvije neovisne, a 31 stranačka ili koalicijska.

Od 12 izabranih kandidata, njih 11 će nakon izbora odmah u Europski parlament, dok će im se dvanaesti pridružiti nakon povlačenja Velike Britanije iz članstva u Europske unije.

Glasačko pravo na EU izborima imaju birači koji su napunili 18 godina, a glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Zateknu li se na izborni dan izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, glasati mogu na drugom mjestu samo ako su do 15. svibnja podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne, treće izbore za Europski parlament.

Hrvatska na nedjeljnim izborima čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasanja. Sukladno tome, birač osim određene liste može zaokružiti i kandidata s te liste kojemu daju prednost. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje 10 posto glasova koje je osvojila njegova lista, a izborni je prag 5 posto.


DIP i ostala izborna povjerenstva izdali su dozvole za praćenje izbora za 4720 promatrača iz deset stranaka i dvije nevladine udruge, Romskog nacionalnog vijeća i GONG-a, a sudjelovati mogu i promatrači koje odrede stranke I NL.


U Hrvatskoj su birališta otvorena od 7 do 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati očekuju se u nedjelju nakon 23 sata, kad se zatvaraju biračka mjesta u Italiji, državi članici EU-a čiji birači posljednji glasaju.


Do 19 sati u Hrvatskoj traje izborna šutnja, za čije kršenje zakon propisuje visoke novčane kazne. Za fizičku osobu, dakle građanina, koja krši šutnju propisana je kazna od tri tisuće kuna, za izbornog kandidata od 10 tisuća do 30 tisuća kuna, za pravnu osobu, a to su i stranke, od sto tisuća do pola milijuna kuna, a za odgovornu osobu u njoj od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.
23. travanj 2024 09:28