StoryEditorOCM

Božinović ipak popustio: Liječnici pacijentima neće oduzimati vozačke dozvole

Piše dv
13. srpnja 2022. - 14:11

Udruga KoHOM (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) uspjela je postići dogovor s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne prijavljuju svoje pacijente policiji, kako je prvotno bilo predviđeno novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama čije se izglasavanje očekuje za dva dana.

To je za 24sata potvrdila dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, koja je istaknula:

“Nećemo prijavljivati pacijente policiji za privremena stanja poput npr. išijasa, kostobolje, alergije, upale očiju, privremenog akutnog stresa koji zahtjeva pomoć lijekova. Prema dosadašnjim prijedlozima Zakona sva bi ta stanja morali prijavljivati policiji i pacijenti bi ostali bez vozačke dozvole. Mi smo bili na sastanku na poziv MUP-a, to je bio zaista produktivan sastanak na kojem je bila i HLK i stvarno smo zadovoljni što je MUP prihvatio naše najvažnije argumente, kao što je neprijavljivanje pacijenta. C kazala je za 24sata dr. Ban Toskić.

 Podsjetimo, liječnička je udruga uputila krajem lipnja  molbu za sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske na temu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, članaka 37. i 38. kojima se izmjenjuje način utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vozača i Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Upozorili smo da se ovim zakonskim izmjenama se u potpunosti narušava odnos liječnik-pacijent zbog uvođenja obveze da liječnici uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja (što je do sada bio slučaj), ubuduće o tome moraju obavijestiti  – policiju. Najgore je to što će ova  odredba dovesti do  gubitka povjerenja na relaciji liječnik-pacijent što može imati katastrofalne posljedice na kompletan zdravstveni sustav. I konačno, nakon usvajanja ovog zakonskog prijedloga, veliki broj kroničnih bolesnika automatski više neće moći više upravljati vozilom što će ih staviti u diskriminirajući položaj.

Ovaj zakonski tekst još je jedan čavao u lijes obiteljske medicine i ukupne primarne zdravstvene zaštite", naveli su liječnici u pismu.

 

28. travanj 2024 21:07