StoryEditor
Hrvatska i svijetVITEŠKO UDRUŽENJE U SRCU EUROPE

Blatski tanac u srcu Bruxellesa

Piše DV
19. lipnja 2018. - 17:44

Na poziv Dubravke Šuice, voditeljice HDZ/EPP delegacije i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove (AFET) u posjet Europskom parlamentu došli su članovi Viteškog udruženja Kumpanija Blato s Korčule. U Bruxellesu borave od 18. do 20. lipnja, a u kratkom nastupu ispred Parlamenta danas su izveli ples Blatski tanac.

Na nastupu Viteškog udruženja Kumpanjija nazočili su brojni zastupnici Europskog parlamenta i ostalih europskih institucija, kao i uzvanici iz Stalnog predstavništva RH pri EU, Stalnog predstavništva EU pri NATO-u te Veleposlanstva RH u Kraljevini Belgiji.

Članovi udruženja imali su priliku zaplesati Blatski tanac koji je izvorni blatski ples, a pleše se uz svirku mišnjice (mijeh). Kako Blaćani opisuju, igrajući tanac muškarac svu pažnju usmjeri na svoju balerinu (plesačicu), nastojeći je razveseliti svojim razigranim pokretima te stalno poigrava oko nje, češće mijenjajući korak, Tancarica ga slijedi, diskretno prateći njegove pokrete te se često, u igri, okreće oko sebe.

U tom okretanju oboje paze da jedan drugome ne okreću leđa, tj. da stalno igraju „licem u lice“. Nerijetko se događa da se iz takve usklađenosti pokreta i međusobnog pogledavanja rodi i ljubav.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica izrazila je posebno zadovoljstvo nastupom Blaćana:
„Sretna sam što smo u srcu Europe još jednom predstavili hrvatsku tradiciju i našu bogatu kulturu, posebice obzirom da je 2018. godina Europske kulturne baštine. Ponosna sam što su nas Blaćani predstavili nekoliko dana prije obilježavanja pete obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na taj način smo pokazali što predstavlja uspješnu hrvatsku priču – očuvanje tradicije, zajedništva ali i moderno društvo. Naravno da me veseli što su i članovi Viteškog udruženja Kumpanjija imali priliku upoznati se s radom europskih institucija te vidjeti kako izgleda naš život i rad u Bruxellesu.“

U trodnevnom boravku u Bruxellesu posjetitelji su imali priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta, gdje im je organizirano predavanje o Europskoj uniji i njenim institucijama nakon čega su razgledali najvažnije povijesne i turističke atrakcije grada Bruxellesa.
 

15. svibanj 2021 22:14