StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMATIJA POSAVEC

Bio je mlada zvijezda hrvatske politike, tepali su mu kao najmoćnijem političaru na sjeveru zemlje. A onda je završio iza rešetaka

Piše slobodna dalmacija
10. rujna 2021. - 20:00

Bio je mlada zvijezda hrvatske politike. Rođeni pobjednik koji je na svakim novim izborima osvajao sve više glasova. Njegovim je posterima bila oblijepljena čitava Hrvatska. Spominjao se kao nasljednik Vesne Pusić na čelu HNS-a. Nudili su mu da prijeđe u SDP. Tepali mu kao najmoćnijem političaru na sjeveru zemlje, piše Slobodna Dalmacija.

A onda je, u nevjerojatnom, gotovo pa filmskom obratu, ovaj popularni političar završio iza rešetaka. Matiju Posavca, nezavisnog međimurskog župana, u petak rano ujutro privela je policija. USKOK ga tereti za zapošljavanje preko veze, primanje mita od 10 tisuća kuna za imenovanja u upravna vijeća te izmišljanje radnih mjesta referenata kako bi odabrani došli do radnog mjesta u županiji.

Hoće li dokazi koje su istražitelji USKOK-a prikupili biti dovoljni i za pravomoćnu presudu pokazat će se na sudu. No veliko je pitanje može li se Posavec od ovoga politički oporaviti.

Radišan i brižan

Od prvoga dana Posavec je svoju karijeru gradio na priči o poštenju, radišnosti i brizi za slabije. Još od 2013. godine, kada je s jedva 33 godine postao najmlađi ikada izabrani hrvatski župan pobijedivši u preslagivanjima na lijevom centru SDP-ovca Ivana Perhoča, nije imao velikih afera. Na prvu, izgledalo je da nije bio sklon nikakvom luksuzu. Netom nakon što je stupio na dužnost, odlučio je prodati službeni BMW koji mu je kao županu pripadao. I od tako prikupljenog novca kupiti kombi za dnevni boravak djece s posebnim potrebama iz Caritasova doma "Dr. Antun Bogdan".

– Vožnja u Ford Focusu sasvim je udobna u vrijeme kada drugi nemaju što jesti – poručio je Posavec.

Nakon tri uzastopna mandata imovinska kartica mu je, u usporedbi s drugim lokalnim šerifima, ostala – dosadna. Ima stan u Čakovcu, njivu i garažu, plaću od 16 tisuća kuna te leasing za Renault Espace. Nema nikakvih dionica, poslovnih udjela, vrijednosnih papira niti štednje.

Međimurje je izreklamirao kao najpoduzetniju hrvatsku regiju. Potaknuo je niz investicija, velike novce uložio u županijsku bolnicu u Čakovcu. Jedino gdje je kaskao bile su plaće. U Međimurju one su ispod državnog prosjeka, no Posavec se upirao dokazati da su se trendovi promijenili, i da iz godine u godinu plaće i u njegovom kraju rastu.

Htio je nezavisnost

Imidž koji je izgradio pomogao mu je da avansira i u stranačkoj politici. Svojedobno ga je na sva usta hvalio Radimir Čačić kao jednog od perspektivnih kadrova pred kojim je svijetla budućnost. U vrijeme kada se Vesna Pusić povlačila s mjesta predsjednice HNS-a, Posavec je bio u igri za njezina nasljednika. Dio stranačkih dužnosnika želio je da mladi međimurski župan preuzme tu funkciju i napravi snažniji iskorak u nacionalnu politiku, no izbor je na koncu ipak pao na Ivana Vrdoljaka. Kada je Vrdoljak odlučio 2017. pretrčati HDZ-u, u jednoj od najvećih političkih izdaja u povijesti hrvatskog višestranačja, Posavec je uglavnom šutio.

Tijekom EU izbora 2019. godine upravo njega su HNS-ovci gurnuli u prvi plan kao svojeg kandidata za europarlament, oblijepivši njegove postere po cijeloj Hrvatskoj. Nedugo nakon toga Posavec je odlučio napustiti HNS. Narodnjački pakt s HDZ-om nije dočekan s oduševljenjem u Međimurju, a Posavec nije na lokalnim izborima želio imati takav uteg. Istupio je iz HNS-a i nastavio djelovati kao nezavisni župan. Birači su ga voljeli pa je na parlamentarnim izborima 2020. godine – onima na kojima je sudjelovao na listi SDP-ove Restart koalicije – osvojio visokih 16.379 preferencijskih glasova.

Pojedini članovi vodstva SDP-a vrbovali su ga u svoje redove, no Posavec je odlučio ostati nezavisan.

Na čemu bi mu na Iblerovu trgu, nakon ovakvog raspleta, bili do neba zahvalni. Da ih njihov SDP-ovac Čakovčanin Stjepan Kovač nije istog tog petka kada je uhićen Posavec, tako bezočno – osramotio, piše Slobodna Dalmacija.

04. svibanj 2024 23:17