StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBeograd kontra Moskve

Bijes u Srbiji nakon izjave ruskog veleposlanika: ‘Pokrenuli su hibridni rat, plasiraju bajke! Osnova njihovog djelovanja je jačanje napetosti, huškanje!‘

Piše Snježana Pavić/JL
11. kolovoza 2022. - 17:48

Javnost u Srbiji uzbunili su ruski mediji koji pišu o mogućnosti otvaranja ruske baze na tlu Srbije. Beogradski listovi optužuju Rusiju da namjerno šteti interesima Srbije baš u trenutku kad su oči Zapada uperene prema Beogradu, zbog očekivanja hoće li nova vlada koja se tek treba formirati biti proeuropski orijentirana. Najoštrija je ocjena da je Rusija pokrenula hibridni rat protiv Srbije, što piše tiražni Blic.

"Ruski propagandisti pojačavaju bajke o ruskim bazama u Srbiji, o ruskoj vojnoj pomoći da se vrati Kosovo. Očajnički trzaji hibridnog rata usmjerenih protiv interesa Srbije", rekao je za Blic šef libertijanskog učilišta Libek Miloš Nikolić, a prenosi Jutarnji.

"Osnova ruskog djelovanja u regiji je produbljivanje nepovjerenja, jačanje napetosti, huškanje na rat - upozorava Nikolić.

Propagandni udar

Blic je objavio veliki tekst pod naslovom "Novi Putinov propagandni udar na Srbiju! Kako nas Moskva opet zloupotrebljava za potrebe "hibridnog rata" sa Zapadom plasirajući lažnu priču o ruskoj bazi u našoj zemlji". Jako ih je iznerviralo što je izjavu u kontekstu mogućnosti otvaranja ruske baze na tlu Srbije dao dugogodišnji veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. To nije prvi put da Moskva gleda na Srbiju kao na svoj teritorij na kojem pokušava zbog svojih interesa pojačati napetosti i izazvati rat, ocjenjuju analitičari za "Blic".

Harčenko se našao u ulozi Putinove marionete kome je cilj destabilizirati našu regiju, naslov je u beogradskom listu Danas, ozbiljnom, uglednom i niskotiražnom. Danas citira bivšeg vojnog atašea u Londonu Nikolu Lunića da je izjava ruskog ambasadora da postoji mogućnost otvaranja ruske vojne baze u Srbiji - laž.

Vijest je objavio portal Lenta.ru, koji je prenio tvrdnje vojnog eksperta Borisa Julina, da bi se u Srbiji mogla napraviti ruska vojna baza "koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu". Blic tvrdi da Lentu financira Sberbanka.

Veleposlanik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je za portal Lenta da je "stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države". Srbija je za Rusiju prijateljska država, Beograd "fundamentalno odbija anti-ruske sankcije". Harčenko je podsjetio da postoji srpsko ruski humanitarni centar u Nišu, kojem je cilj krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe.

image
Andrej Isakovic/AFP

Pritisak Zapada

Spekulacija o otvaranju vojne baze u Srbiji u ovom osjetljivom geopolitičkom trenutku direktna je prijetnja kredibilitetu Srbije u međunarodnoj zajednici i njenoj proklamiranoj neutralnosti, piše Danas. Veleposlanik Harčenko, kako upozorava Lunić, postavlja se u ulogu marionete kojom upravlja Putin i kome je cilj destabilizirati regiju, a Srbiju uvuče u konflikte koji bi rezultirali devastacijom i naše nacije i države.

Rusija, ističe, vodi hibridni rat protiv Srbije i njenih interesa, u cilju zadržavanja svog utjecaja na Balkanu. "Ukoliko proučite definiciju hibridnog rata, onda ćete vidjeti da se on provodi kroz paravojnu obuku srpske omladine, energetske ucjene, agresivnu propagandu, lažne vijesti ili cyber operacije sa najavom sporazuma o informacijskoj sigurnosti s Rusijom", tumači Lunić.

Od početka rata u Ukrajini 24. veljače Srbija trpi snažne pritiske da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji i za sada je jedina europska država uz Bjelorusiju koja to nije učinila, piše Blic. Međutim, Moskvi to kao da nije dovoljno pa povremeno želi dodatno obilježiti Srbiju kao "svoju" i to prilično neodmjerenim izjavama i potezima svojih dužnosnika ili propagandnih medija.

Destabilizacija Balkana

Jedan od njih je i portal Lenta.ru koji financira ruska Sberbanka. Na tom portalu pronijeli su dezinformaciju da bi "se u Srbiji mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu". Blic upozorava da Rusi plasiraju dezinformacije baš kada se u Srbiji vode konzultacije o formiranju nove vlade koja bi trebala dobiti mandatara idućeg tjedna.

Formiranje vlade u Srbiji čitavo vrijeme prati pitanje hoće li biti proeuropska, piše Blic, ili balansirana u svjetlu pritisaka Zapada na Beograd da okrene leđa Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Čini se da je ruska propagandna mašinerija, navodi list, ubacila u višu brzinu baš kad je malo splasnuo pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Kao da je u interesu Kremlja da Zapadni Balkan bude konstatno u tenzičnoj, ratnohuškačkoj atmosferi.

"Slično je bilo i prije dva mjeseca kada se ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov maltene sam pozvao u Beograd i danima najavljivao posjetu iako je od početka bilo jasno da je to "nemoguća misija"", piše tiražni list. Nova dezinformacija još je jedan dokaz da Srbija služi Rusiji kao moneta za potkusurivanje, kaže bivši veleposlanik Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za Blic.

Moskva pritom želi da se Srbija pozicionira kao neosporna ruska obavještajna baza u Europi. "Pazite, Rusija najavljuje svoju bazu u Srbiji iako zna da je to trenutno nemoguće napraviti s ruskim vojnicima, tenkovima, topovima... Srbija je za Rusiju otok u moru NATO zemalja. A da bi došla do otoka mora, prvo, osvojiti to more, podsjeća Đukić.

Vijest će svakako izazvati još veće podozrenje međunarodne zajednice, pred kojom je pozicija Srbije već potkopana, ukazuje Đukić. "U Srbiji, nažalost, postoji logistička baza za ruske medije, propagandu, soft politiku ili rusku meku moć. I ta baza ima značajnu ulogu kao i prava vojna baza", ističe Đukić.

19. travanj 2024 00:57