StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNašli rupu u zakonu

Apsurdno: Jedan je pekarski lanac smislio kako raditi i nedjeljom, odrekao se jednog važnog artikla...

Piše DV/JL
21. siječnja 2024. - 13:51

Nekoliko trgovina pekarskog lanca Pan-Pek radi i ove nedjelje normalno, samo s jednom iznimkom - ne prodaju kruh. Tu apsurdnu situaciju prvi je objavio jutros portal gorica.info.

Na pultu trgovine istaknut je natpis "Radimo BEZ KRUHA", a kupci se većinom zbog toga ljute na prodavačice koje su ni krive ni dužne, piše jutarnji.hr.

image

Ponuda kruha

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Razgovarali smo sa zaposlenicom jedne od dviju njihovih pekarnica koje su u Velikoj Gorici bile otvorene. Rekla nam je da ni njima nitko od nadređenih nije rekao previše. Jedino što sigurno znaju jest da rade nedjeljom, iako je u srpnju donesen izmijenjeni zakon.

"Koliko sam razumjela voditelja, mi smo nedjeljom ugostiteljski objekt. Imamo i dalje lisnato i kroasane. Očito se radi o rupi u zakonu. Meni nije teško raditi jer sam ionako već tu, kao i moji kolege, ali nemamo veliki promet", iskrena je prodavačica.

Dodala je da ne smiju nedjeljom prodavati ni vrećice ni mliječne proizvode, pa ih subotom nakon smjene sve moraju maknuti.

U svemu joj najteže pada kad je kupci vrijeđaju zbog čudne situacije, a posebno je grozno bilo na Štefanje.

"Mi smo tad jedini radili i imali smo gomilu posla, a nismo imali kruha. Strašne sam uvrede čula taj dan, neki ljudi su doslovno urlali na mene. A i nama je sve to apsurdno, pogotovo jer bih, po svemu kako se u javnosti priča, trebala biti kod kuće s obitelji."

image

Prolaze li krafne?

/Shutterstock

Za rad nedjeljom i blagdanom radnik ostvaruje pravo na dodatak na plaću, ali koliko smo dobili informaciju od zaposlenika, to u Pan-Peku nije slučaj. ZiDZR-om je precizirano da radnik ima pravo na povećanu plaću, pri čemu povećanje za svaki sat rada nedjeljom ne može biti manje od 50 posto, i to za: otežane uvjete rada, prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom, rad blagdanom i neradnim danom.

Izmjene Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. srpnja 2023. godine. Propisano je da radno vrijeme prodajnih objekata određuju trgovci u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, koje trgovci samostalno raspoređuju, te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana.

Trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje, podsjeća jutarnji.hr.

28. travanj 2024 11:47