StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE |

ANDREJ PLENKOVIĆ: ‘Ovakva situacija daje nam nadu da ćemo moći razmišljati o popuštanju mjera‘

Piše jutarnji list
18. siječnja 2021. - 18:47

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade kazao je da je najbitnije što će donijeti niz konkretnih odluka koje bi trebale olakšati život stradalima na petrinjskom području, posebice kad je riječ o režijskim troškovima za struju i za plin 'što je važna poruka našim sugrađanima', donosi Jutarnji list.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju.

- Imamo ohrabrujući silazni trend, što je dobro je da je tjedni prosjek pao na razinu sredine listopada, broj preminulih je u padu, broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac koji smo imali prije mjesec dana. Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad među članicama EU. Mjere koje smo uveli i odgovorno ponašanje doveli su do preokretanja trendova i tu trebamo nastaviti. To smo uspjeli bez policijskog sata i zatvaranja u odnosu na druge zemlje i ukoliko ovako nastavimo daje nam nadu da ćemo moći promišljati i o popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je i početak polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak.

- Nastavljamo s kampanjom cijepljenja, danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva. Očekuje se odluka EMA-e za AstraZenecu čime se broj doza naglo povećati, to bi nam omogućilo procjepljivanje najugroženijih ljudi tijekom proljeća - komentirao je premijer, pa riječ prepustio ministru branitelja i šefu Stožera za sanaciju posljedica potresa, Tomi Medvedu, koji se osvrnuo na posljedice potresa i kazao kako je na petrinjskom području postavljeno dosad 507 kontejnera i kućica.

- Proslijeđeno je 2500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile domove. Izrazito je bitno da su sve naše sastavnice djelovale još intenzivnije pogotovo kad je riječ dostavi grijalica i toplih obroka - rekao je Medved i dodao kako su sveukupno zaprimljene 46.902 prijave štete, a pregledano je 21.628 objekata. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predložio je da se ljudima čiji su objekti pretrpjeli štetu otpišu sva potraživanja i naknade za isporučenu energiju za siječanj, veljaču i ožujak 2021. što je Vlada i usvojila.

- Otpisat će se i potraživanja za premještanje priključka. Krajnjim kupcima se otpisuju računi za električnu energiju. HEP će kroz povezana društva građane čiji su objekti pretrpjeli štetu, ako od njih otkupljuju plin, otpisati račune i za to - kazao je.

Vlada je izglasala i obustavu naplate RTV pretplate za kućanstva stradala u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu za razdoblje od tri mjeseca s mogućnošću produljenja, donosi Jutarnji list.

25. travanj 2024 03:49