StoryEditorOCM

Analiza najvažnijih novosti s izbora u BiH i brojke najvećih izbornih čudesa u susjedstvu; Markovina: Bećirović ima povijesnu priliku! A Izetbegović je najveći gubitnik

Piše damir tolj/sd
3. listopada 2022. - 15:28

Bosna je to... I Hercegovina, naravno. Iznenađenja u toj prekrasnoj i poharanoj zemlji leže pod svakim kamenom, pa kako ih ne bi bilo na općim izborima: naprimjer - državno Predsjedništvo osvojila je ljevica. Barem nominalno. Sva tri člana! Što znači da bismo mogli gledati prve proplamsjaje i okretanje političara teškim stvarnim životnim i socijalnim pitanjima građana, piše Slobodna Dalmacija.

Ili se to, jadni li smo, samo uzalud nadamo od Željke Dodik, pardon, Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika), Denisa Bećirovića (SDP BiH) i Željka Komšića (Demokratska fronta, nekoć čelnik SDP-a). Vidjet ćemo što im je važnije: Srbi, Hrvati, Bošnjaci, građani ili radnici, umirovljenici, studenti, obrtnici, intelektualci.

Najveće novosti bosanskih izbora u noći između 2. i 3. listopada, po nama su: debakl Bakira Izetbegovića (SDA) koji nije uspio ući u Predsjedništvo. U srazu za mjesto koje pripada Bošnjacima, porazio ga je Tuzlak Denis Bećirović, kandidat 11 oporbenih stranaka.

- Da ih je bilo devet ili deset, ja bi ih sam pobijedio. Protiv 11 nisam mogao, procijedio je Bakir kroz zube u ludoj noći.

Ne pada mu napamet povući se, kaže da je zato stranka SDA nikad jača.

Nije samo Bećirović pobjednik izbora. To je i Dragan Čović, u liku vođe stožerne stranke Hrvata u susjedstvu. Moglo bi se reći da je i HDZ BiH pobjednik izbora. Istina Borjana Čović, pardon, Krišto, nije ušla u državno Predsjedništvo, Željko Komšić četvrti je put u tom kolektivnom šefu države zauzeo mjesto koje pripada Hrvatu, ali kolektivni Hrvati kažu da pripada njima i da su oni listom birali Borjanu. Za razliku od Željkovih birača koji su po nacionalnosti uglavnom Bošnjaci. Jer Komšić nije ni zalazio među Hrvate. A oni su odavno rekli da je kod njih nepoželjan.

Zato je Komšić homogenizirao hrvatsko biračko tijelo i izborom u Predsjedništvo, uz bošnjačke glasove, ponovno dao gorivo Čoviću i HDZ-u.

image
Antonio Balić/Cropix

- Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerojatno posljednji izbori u koje ćemo ući, a da nismo riješili sva ustavna pitanja kad je u pitanju funkcioniranje BiH - kazao je Čović u Mostaru.

Dodao je i da je Krišto prošla bolje od njega prije četiri godine. Čak 15 ili 20 posto bolje.

- Mi smo, kao HDZ i HNS, uvjerljivo i plebiscitarno dobili izbore unutar BiH i hrvatskoga naroda te ostvarili najbolji rezultat ikada. Zajedno smo potvrdili da BiH ne može biti normalna država i ne može funkcionirati bez Hrvata kao jednakopravnog naroda kojeg će predstavljati legitimni predstavnici - rekao je Čović.

I naglasio kako bez njega neće biti moguće sastavljati vlast u zemlji. Ali i dometnuo da je žrtvom borbe za legitimna hrvatska prava pao tek demokratski pluralizam među Hrvatima. Drugim riječima, svu političku moć među našim sunarodnjacima u susjednoj zemlji ima isključivo HDZ BiH. Ukratko, Dragan Čović. I nije odsobno poražen, kao kolega mu Bakir. Borjana je primila metak. Nju je isturio.

image
Jakov Prkić/Cropix

Iduća zanimljiva pojava je - ne nižemo poredak događaja po važnosti - je Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Usred izborne noći, nametnuo je izmjene Izbornog zakona i federalnog Ustava! Pa se kandidati, stranke i javnost nisu odmah ni snašli: dok su prebrojavali glasove i odmjeravali tko je pobjednik, tko gubitnik, nisu bili u stanju novinarima odgovoriti što te promjene znače.

Ipak, pokazuje se da bi te izmjene mogle ići na ruku Hrvatima. Boljoj zaštiti njihovih kolektivnih, odnosno nacionalnih prava. Prije svega kroz Dom naroda federalnog parlamenta, na način da se smanji mogućnost izbora hrvatskih delegata bošnjačkim glasovima. Ukratko, HDZ će vjerojatno lakše zadržati poptun nadzor hrvatskog kluba, što je bitno i za izbor predsjednika Federacije, federalne Vlade i slično.

Doduše, vitalnim nacionalnim interesom ne bi se ubuduće moglo proglašavati što god komu padne napamet, već bi se suzila paleta pitanja iz te kategorije. Dodatno, uvode se strogi rokovi formiranja izvršne vlasti i modeli koji bi trebali spriječiti blokadu najvažnijih federalnih insituicija, što je dosad godinama uspješno provodio HDZ. Pravdajući to "nelegitimnim izborom Željka Komšića", nazivajući ga nepoželjnim uzurpatorom.

image
Antonio Balić/Cropix

- Organizirali smo se tako da, bez obzira hoće li netko nešto nametnuti, da se bez nas ne može uspostaviti vlast u Federaciji BiH. To znači da je hrvatski narod sebi osigurao legitimno predstavljanje, mogućnost da bira predsjednika Federacije pa time i izvršnu vlast na svim razinama. Bez hrvatskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika, za BiH nema budućnosti niti se mogu donositi odluke u ime Bosne i Hercegovine - zaključio je Čović.

Razgovarao je, kaže, s visokim predstavnikom i rekao mu da je takve stvari trebalo učiniti odavno:

- Ne možemo biti apsolutno zadovoljni činjenicom da nismo cjelovito izmijenili Izborni zakon i implementirali presude Ustavnog suda! Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerojatno posljednji izbori u koje ćemo ući, a da nismo riješili sva ustavna pitanja kad je u pitanju funkcioniranje BiH.

O Schmidtovim izmjenama bit će više riječi idućih dana, pa tko bi sve te novosti prožvakao u jednoj noći. Primjerice, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZa, čovjek kojemu su Amerikanci uveli sankcije zbog blokiranja federalnih institucija vlasti, rekao je:

- Schmidt treba staviti izvan snage sve odluke ranijih predstavnika koji su totalno narušili Washingtonski sporazum.

image
Antonio Balić/Cropix

Velik dio hrvatske javnosti, mislimo na građane Republike Hrvatske, nije do kraja upućen u značaj Doma naroda, gornjeg doma federalnog parlamenta. Zastupnički dom funkcionira kao svaki drugi na svijetu. I tu će HDZ BiH najvjerojatnije u postizbornim koalicijama formirati vlast. Odnosno, Vladu. Ali nijedan zakon ne može se donijeti ako ga ne potvrdi i Dom naroda, u kojemu svaki konstitutivni narod i Ostali imaju svoj klub. Po novom, sa po 23 delegata (dosad po 17, odnosno 7 za Ostale).

Delegati klubova naroda popunjavaju se posrednim izborima, odnosno iz redova zastupnika prethodno izabranih u županijskim skupštinama. Ako ste, brojnošću delegata, u stanju nadzirati svoj narodni klub (u zadnjem mandatu HDZ je imao 13 od 17) ništa se bez vas ne može odlučiti. To je stvarna moć Doma naroda.

Ako Schmidtove izmjene zaista umanje mogućnost Bošnjacima da u krajevima Federacije u kojima su velika većina (Goražde, Cazin…) biraju hrvatske predstavnike, bit će to relaksirajuće za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Dobro, hajde, za HDZ. Za Čovića.

Okvir

Okvir

Markovina: Bećirović ima povijesnu priliku

Dragan Markovina, politički analitičar:

- Po meni, najvažnije vijesti s izbora su: pobjeda Denisa Bećirovića, izmjene izbornog zakona, pobjeda HDZ-a, ljevica u Predsjedništvu. Bećirović je, da budemo jasni, u koječemu desnije orjentiran od SDA, ali je imao briljantan pobjednički govor: prvo što je spomenuo su socijalna i radnička pitanja, govorio je o socijalno ugroženim građanima. On ima povijesnu priliku, koju je Komšić više puta izigrao, da na veliku političku scenu uvede klasnu priču, socijaldemokratsku, životnu. Iznenadio me. Bio je i pomirljiv, pozvao susjede, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju na suradnju. I govorio o tomu kako nema mjesta euforiji te da građani predugo čekaju dostojniji život.

Znam da zvuči utopijski, to da bi se članovi Predsjedništva okrenuli životnim potrebama građana, umjesto nacionalnim pitanjima, ali nije nemoguće. Pa navodno su socijaldemokrati! Komšić je postao suvišan i irelevantan, ne znam otkud mu više obraz da popunjava hrvatsko mjesto u Predsjedništvu. On još samo služi homogenizaciji hrvatskog korpusa oko HDZ-a i njihova argumenta da su Hrvati obespravljeni.

Kako će Bećirović funkcionirati s Komšićem i u odnosu na Željku Cvijanović, tek ćemo vidjeti...

Bakir Izetbegović definitivni je gubitnik izbora, Bošnjacima je dosta njegova klijentelizma, kadroviranja njegove supruge Sebije i korupcijskih afera, ali on još ne vidi vlastitu odgovornost. Pravi se lud. Vidjet ćemo hoće li mu je pokazati njegova stranka SDA. Koja je prošla puno bolje od njega. Ali, opozicija bi ih mogla izolirati. SDA nema više nikakakv koalicijksi potencijal. Nije njemu presudio nacionalizam, on samo nema liderski kapacitet.

Čović je prošao odlično! Dobio je maksimum: osiguran nadzor u federalnom Domu naroda, što je bitna poluga vlasti. Povrh toga, mogao bi postati i novi šef Vlade, odnosno Vijeća ministara, budući da je Hrvat sada na redu za tu poziciju. A bez HDZ-a najvjerojatnije nema ni Vlade.

A izmjenama Izbornog zakona u režiji visokog predstavnika Schmidta, o čemu će tek biti više riječi, ipak će biti relaksirani odnosi i smanjene tenzije između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, posebno kroz Dom naroda. Te izmjene barem će minimalno olakšati poziciju Hrvata. Odnosno, bit će onemogućeno da se njihova biračka volja ignorira u Federaciji.

Izborna čudesa

Tko bi nanizao sva izborna čudesa, ali evo nekih:

- U boju za mjesto predsjednika Republike Srpske, u noći su pobjedu bili proglasili oporbena Jelena Trivić (PDP, Partija demokratskog progresa) i Milorad Dodik. Trivić je u govoru naglasila da su Srbi nebeski narod i da će se RS ravnati po nacionalnim politikama iz Beograda. Dodik se najprije bio ušutio, ali jutro mu je ipak donijelo i službenu pobjedu. Vidjet ćemo kamo će taj (također nominalno socijaldemokrat) vođa iz Laktaša, kojemu tepaju da je Laktašenko, ali i prijatelj Zorana Milanovića, povesti Republiku Srpsku.

- Ivan Begić, nezavisni kandidat iz Banje Luke, prethodno član PDP-a (zajedno s Jelenom Trivić i Draškom Stanivukovićem, banjalučkim gradonačelnikom) u izbornoj noći objavio je da je pobjednik nad HDZ-om. Odnosno, da je novi potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Budući da službenih rezultata još nema - nitko ga još nije demantirao.

- Središnje izborno povjerenstvo dosta je tromo i stranački čelnici puno su brže iznosili izborne rezultate: još u izbornoj noći proglašavale su se pobjede (za neke se kasnije pokazalo da su porazi), a stranački stožeri imali su često preciznije podatke od SIP-a. Pa je Komšić već u nedjelju navečer znao da ulazi u Predsjedništvo, da bi SIP u neka doba obznanio kako Krišto vodi, ali to je bio samo trenutak.

- U boju za hrvatsko mjesto u Predsjedništvu na listiću su bila samo dva imena - Komšić i Krišto. Kod Bošnjaka i Srba izbor je ipak bio nešto širi: s troje, odnosno petoro kandidata.

Na državnoj razini, za Parlamentarnu skupštinu BiH, u federalnoj izbornoj jedinici:

SDA - 25 posto

HDZ - 19,5 posto

SDP - 12,5 posto

DF (Komšić) - 9,5 posto

Narod i pravda - 7,5 posto

Naša stanka - 4 posto

23. travanj 2024 11:30