StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČEKA SE RASPLET|

AKCIJA U BEOGRADU Specijalci spriječili preprodaju Bukovčeve slike za 600 tisuća eura

Piše DV
12. kolovoza 2021. - 15:14

U akciji koju su izveli pripadnici Specijalne policije Srbije i švicarske policije uhićeni su Slobodan Gajin i još nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali prodati vrijednu sliku "Blagovještenski sabor 1861" autora Vlaha Bukovca za 600 tisuća eura, prenosi Nova.rs. Policija je, navode, u Beogradu pretresla stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švicarskoj, a pretres je nastavljen i u zgradi „Politike“ gdje se nalazi jedno od sjedišta Zaklade Riharda Freliha.

Vlaho Bukovac, rođen u Cavtatu, jedan je od najslavnijih slikara na prostoru bivše Jugoslavije, i jedan od onih čije su slike nebrojeno puta završile u sumnjivim kriminalnim rukama i radnjama, pa je i ovaj put, čini se, takav slučaj.

Original slike, koja je umnožavana u manjim formatima kao litografija, od neprocjenjive je vrijednosti, dok reprodukcije na tržištu stoje znatno manje, no tamošnja policija još nije izašla s detaljima.

Nakon nedavne izložbe u Galeriji SANU, jednom od najposjećenijih ovogodišnjih postava u Beogradu, nasljeđe Bukovca revalorizirano je i u srpskoj kulturnoj javnosti, pa ga, shodno tome, predstavljaju i 'najdražim slikarom srpskih vladara'.

29. lipanj 2024 01:14