StoryEditorOCM

49 NOVIH OBOLJELIH Rast oboljelih još je linearan, ima optimizma. Restriktivne mjere donosit će se na preporuku lokalnih stožera

Piše DV
28. ožujka 2020. - 09:04
Jedna osoba preminula je noćas od koronavirusa u Puli, 92-godišnjakinja je četvrta preminula u Hrvatskoj. Imamo i 49 novooboljelih, svi su s jedne mikrolokacije gdje su uvedene epidemiološke mjere odnosno karantena, radi se o otoku Murteru i šibenskoj regiji, što se pokazalo kao dobra odluka, i dat će rezultate. Ukupno je u Hrvatskoj 635 oboljelih, 45 pacijenata je ozdravilo - izjavio je ministar Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji za novinare.

-Epidemiološka slika u Hrvatskoj je i dalje ohrabrujuća i optimistična, a to nam je sada ptorebno. Zahvaljujem svima koji aktivno pridonose, zahvaljujem zdravstvenim radnicima, oni su naš najveći oslonac, zahvaljujem građanima koji se drže mjera i samoizolacije, i tako nam pomažu u sprječavanju širenja infekcije. Pohvaljujem one koji pomažu susjedima, starijima, mediima koji objektivno izvještavaju. Garantiram da ćemo i nadalje sva naša znanja i sposobnosti iskoristiti za zajedničku borbu. Svi društveni elementi su se uključili u ovo, poruka psihologa je - pretjerano usmjeravanje na situaciju s koronom nije najbolje rješenje. Posvetimo se drugim stvarima jer smo kod kuće, usmjerimo pažnju na obitelj, susjede, na knjige, filmove, muzeje, sve to može nam pomoći u lakšem prebrođivanju situacije." - zaključio je Beroš.

Ravnatelj HZZO-a Capak dodao je kako se zbog jakog zagađenja zraka sitnim lebdećim česticama koje su u Hrvatsku donijele struje i vjetrovi. "Sitne su i dugo lebde, pa ulaze u pluća, u alveole i mogu dovesti do jakih zdravstvenih komplikacija. U ovom trenutku, iako je stanje danas puno bolje, nkome ne preporučam nikakve aktivnosti na otvorenome".

Nove ograničavajuće mjere donesene su zasad tek za otok Murter i šibenski dio regije, Stožer je u neprekidnom kontaktu s lokalnim i regionalnim stožerima, takve mjere donosit će se, ako bude potrebe, tamo gdje je situacija zabrinjavajuća, dodao je ministar Božinović.
Otvorenje specijalističkih trgovina na tržnicama nije promijenilo poštivanje mjera, dodao je Božinović, nakon što je vidio kako se ljudi zaista pridržavaju razmaka. Najavljena je aplikacija za praćenje onih koji se ne drže mjera samoizolacije. Ministarstvo će izraditi i aplikaciju preko koje će se izdavati potvrde za napuštanje mjera prebivališta. Prezentacija bi trebala ići u ponedjeljak, najavio je Stožer.
 
26. travanj 2024 22:16