StoryEditorOCM
Crna kronikaNAČELNIK NIKOLA KNEŽIĆ

‘To što se noćas događalo na požarištu u Slanome je bila katastrofa, ali vatrogasci su odradili lavovski posao! Takvo što se ovdje nije vidjelo zadnjih 20 godina"

Piše Silvia Rudinović
13. kolovoza 2022. - 10:46
Načelnik Nikola Knežić ispričao nam je kako je prošla noć vatrene stihije poviše SlanogaCropix/Viber Radari Du županije/

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje gdje je od srijede aktivan požar izazvan udarom munje, s požarišta je sišao jutros oko 7 sati.

- Čitavu sam noć bio na požarištu i mogu vam reći da je situacija trenutačno dobra, a noćas je bila katastrofalna. Rasplamsao se ogroman požar, srećom nije zapuhala bura. Vatrogasci su odradili posao kakav na ovom području nismo vidjeli zadnjih 20 godina! Razvukli su kilometre cijevi, noćas su na ruke ugasili ogromnu frontu i jutros u 6,30 se završavao rub požarištu. Odradili su vrhunski posao!  - kaže načelnik Knežić.

image

Nikola Knežić

Tonči Plazibat/hanza Media/

Službenog poziva na evakuaciju, unatoč takvih informacijama koje su se pojavile u pojedinim medijima, nije bilo.

- Nije bilo poziva na evakuaciju. Zapovjednici Županijske vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne potrojbe Dubrovačko primorje, Stjepan SImović i Ivo Franušić su koordinirali akciju gašenja, vatrogasci iz čitave županije su bili na terenu. Vatra je najbliže bila dvjema kućama na Kovačevu brijegu, malo izdvojenima iz naselja, ali objekti su obranjeni. Čitavu noć se dežuralo poviše magistrale, pvoviše trafostanice za cijelo mjeto. Požar nije probio liniju koja je obranjena, tj. cestu koja ide od Slanoga, preko Kovačevog brijega prema Majkovima. Da je vatra prešla tu liniju, onda bismo se morali branit od požara na magistrali, a to je opasnost za čitavo mjesto. Treba skinuti kapu vatrogascima! Bio je lo luđački tempo čitavu noć, sad su tu dva kanadera - rekao je Knežić.

Vatrogascima su se pridružili i dobrovoljci, mladost iz Primorja, od Visočana do Majkova. Knežić potvđuje kako su se mještani Slanoga i turisti uznemirili zbog prizora kojem su sinoć svjedočili, ali u konačnici nema štete na objektima. Prema dostupnim informacijama nema ni veće štete na primorskim maslinicima, ali to će se tek jutros provjeriti, kaže Knežić.

image

Danijela Crljen

Bozo Radic/Cropix

Danijela Crljen, direktorica ACI marine Veljko Barbieri u Slanom, kaže kako nije bilo panike ni dramatičnih situacija među korisnicima njihovim vezova. Iskusni su to moreplovci, navikli na izvanredne situacije, kaže Crljen. Nitko od gostiju nije napustio marinu.

01. svibanj 2024 15:03