StoryEditorOCM
Crna kronikajasan je i motiv?

Stigla presuda ubojici omiljene liječnice. Bivši suprug izbo je nožem, a jedan detalj bio je posebno bizaran

Piše Vladimir Urukalo/SD
13. ožujka 2023. - 13:55

Nakon nešto više od godinu dana od kad je na splitskom Županijskom sudu osuđen na 14 godina zatvora zbog ubojstva bivše supruge, splitske liječnice Asje Tukić (61), Visoki kazneni sud u cijelosti je potvrdio navedenu presudu njenom ubojici Željku Tukiću (69), umirovljenom ekonomistu rodom iz Vukovara, piše Slobodna Dalmacija.

Usprkos upornom negiranju krivnje i tvrdnjama da mu je sve namješteno te činjenici da je i samo suđenje bilo zatvoreno za javnost jer je to na početku postupka tražio Tukićev odvjetnik kazavši da njegov klijent "traži da se isključi javnost zbog nekorektnih medijskih izvještaja o ovom slučaju u kojima ga se označava kao odgovornu osobu za ovo djelo pa se time podrivaju njegova ustavna prava na presumpciju nevinosti", sudsko vijeće splitskog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić utvrdilo je sve činjenice i pravilno presudilo da je Tukić ubojica.

Osuđen je jer je 6. kolovoza 2018. godine u periodu od 10.35 sati do 10.50 sati u Trogiru u stanu na trećem katu u zgradi u ulici Kneza Trpimira, došao u stan znajući da je fizijatrica sama u njemu te joj je nožem zadao više ubodnih rana i to jednu ubodnu ranu leđa te tri ubodne rane prsnog koša.

Od posljedica nanesenih ozljeda je žrtva preminula na mjestu događaja dok je Tukić pobjegao. Uhićen je pet dana nakon ubojstva, a posebno je bizarno bilo to što je dan prije uhićenja u novinama objavio iskaz sućuti u kojem se oprašta od bivše žene uz poruku: "Adio voljena" te "Hvala ti za sve lijepo provedeno s tobom".

I u istrazi, a i tijekom suđenja, Tukić je tvrdio da je cijelo vrijeme tog jutra bio u Slatinama, da je odlazio do mora, vrta, trgovine i da je išao baciti smeće. Kazao je da ga je Asja zvala oko 10 sati, vjerojatno dok je bio na WC-u, te da je zato propustio poziv. Čim je vidio propušteni poziv, rekao je, zvao je i nju i njihovu kćer, koja mu se javila dok Asja nije jer joj je telefon bio isključen. Tek kad ga je oko 13.30 nazvala kći i rekla mu da su turisti ispred stana i da ode tamo jer nema nikoga, otišao je. Kad je došao i otvorio stan, našao je beživotno tijelo svoje bivše supruge.

U svojoj je obrani Tukić kazao, uz ostalo, da je volio pokojnu Asju i da joj nikada ne bi naudio. Kazao je i da su svjedoci svjedočili protiv njega jer je tradicija u Trogiru takva da Trogirani ne dozvoljavaju svojim djevojkama da se udaju na selo, a pogotovo kad ženik nema odgovarajuću stručnu spremu te da je on ekonomist, a pokojna je bila liječnica pa se to nije opraštalo.

Tužiteljstvo je smatralo, a to je i potvrđeno tijekom suđenja, da je Tukić lagao tvrdeći da je cijelo to jutro bio u Slatinama budući da snimke videonadzora pokazuju da je Tukić na biciklu došao u Trogir već u 8.05. Snimka nastala u 10.33 sati pokazuje ga kako u ruci nosi crvenu vrećicu i ide prema zgradi u kojoj je stan. Dva su svjedoka potvrdila da su ga vidjeli od 10.50 do 11.10 kako biciklom ide iz Trogira prema Slatinama.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Pokojna liječnica zadnjeg je nazvala baš Tukića u 10.32 sati upravo kad je on snimljen da ide prema zgradi. Kako je njihova kći rekla da su samo majka i otac imali ključ stana te da na vratima nije bilo tragova provale, tužiteljstvo je zaključilo da je u stan mogla ući samo osoba koju je Asja poznavala i koju je pustila u stan ili netko tko ima ključ.

Obzirom da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, nije poznat koji bi bio motiv ubojstva. No, ako je suditi po tome da je u presudi u cijelosti prihvaćena optužnica ŽDO-a, a to je potvrdio i VKS, utvrđeno je da je motiv ubojstva bilo to što se, kako su to kazali svjedoci, pokojna Asja žalila kako Željko traži više novca te kako mu je nedugo prije ubojstva rekla da se mora iseliti iz kuće.

Smatrala je da može naći drugi posao i sam se brinuti o sebi. A baš zbog toga što mu je bila ugrožena egzistencija Tukić je odlučio ubiti osobu koja ga ugrožava.

18. travanj 2024 01:29