StoryEditorOCM
Crna kronikaPOSAO ZA DORH I USKOK |

PODNEŠENA KAZNENA PRIJAVA Za što se tereti ravnateljica Specijalne bolnice Kalos u Veloj Luci

Piše dv
3. travnja 2020. - 14:16
-Nakon što ste kao medij više puta objavili priopćenja župana Dubrovačko- neretvanske županije Nikole Dobroslavića o stanju u Specijalnoj bolnici "Kalos- Vela Luka" te o postojanju više, navodno, neutemeljenih predstavki liječnika ove bolnice, a potom objavili i očitovanje specijalista o neprovođenju adekvatnih protuepidemijskih mjera u bolnici s zahtjevom za javnom isprikom župana Dobroslavića, molimo da u interesu boljeg informiranja javnosti objavite i tekst Kaznene prijave protiv ravnateljice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju "Kalos Vela Luka" dr. med. Damire Bojić koja je podnesena u veljači ove godine Državnom odvjetništvu i USKOK-u- obratili su nam se liječlnici iz "Kalosa" uz napomenu kako je Kaznena prijava o postojanju osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela podnesena temeljem uvida u sadržaj Predstavke liječnika Kalosa, inače dostavljene Županijskoj skupštini u studenom 2019. godine.

image
S jedne od terapija u Specijalnoj bolnici Kalos u Veloj Luci


Iz dostavljene kaznene prijave proizilazi da je ta prijava protiv liječnice i ravnateljice Kalosa Damire Bojić podnesena zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela gospodarskog kriminaliteta: sastavljanja štetnog ugovora s inozemnim poslovnim klijentom a uz financijsko pogodovanje te zbog osnovane sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti.
U obrazloženju kaznene prijave koja se temelji na spomenutoj predstavci liječnika ukazuje se da je ravnateljica Bojić prije više godina sklopila ugovor sa Udrugom umirovljenika iz Slovenije kojim su članovima te Udruge omogućavaju boravak i rehabilitaciju u Kalosu po znatno nižim cijenama od važećih za ostale pacijente. Tvrdi se kako se tim pacijentima od svih pruženih usluga naplaćuju samo smještaj i hrana a ne i specijalistički pregledi, fizikalne terapije te usluge zdravstvenog i ostalog bolničkog osoblja koje su na taj način – darovane!

image
Detalj s grupne terapije u SB Kalos u Veloj Luci


Argumentirajući tu tvrdnji, podnositelji kaznene prijave naglašavaju kako je i predstavka ukazala da se pacijentima koji su osiguranici Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji dolaze u SB Kalos u ambulantu Fth (Fizikalne terapije) naplaćuje ista cijena smještaja i prehrane ali da moraju donijeti uputnicu za tu ambulantu te se sve usluge od HZZO-a naknadno naplaćuju, što znači da su cijene istih medicinskih usluga za hrvatske pacijente znatno veće te je takvim poslovanjem oštećen Državni proračun Republike Hrvatske.

Podnositelji kaznene prijave tvrde da je spornim ugovorom inozemnoj udruzi omogućena privilegirana financijska pozicija u odnosu na sve druge korisnike usluga Kalosa, a inozemni se pacijenti pregledavaju i koriste fizikalnu terapiju u vrijeme ugovoreno za osiguranike HZZO-a koji su time diskriminirani.

image
Unutrašnjost jedne od soba specijalne bolnica Kalos u Veloj Luci


Ravnateljica dr Bojić se tereti da je sve bolničke zdravstvene usluge na inozemno tržište plasirala kao besplatne te protivno njihovoj volji, bolničke liječnika prisiljava na na rad u takvim uvjetima. U cilju provedbe spornog ugovora dr Bojić je 26. rujna prošle godine financijski kaznila sve liječnike smanjenjem plaće za rujan te im izrekla stegovnu mjeru upozorenja pred otkaz zbog neispunjenja njezinog naloga.

Kaznena prijava ponavlja dijelove Predstavke liječnika koji od ljeta 2016. primaju grupe stranih pacijenata- umirovljenika na liječenje i rehabilitaciju iako KB Kalos nema proširenu djelatnost na oblast zdravstvenog turizma.

image
Specijalna bolnica Kalos u Veloj Luci


U popratnom dopisu uz dostavljenu Kaznenu prijavu liječnici- podnositelji ističu uvjerenje kako će objavom prijave "problemi Kalosa dospjeti u javnost i nedvojbeno otkriti niz nepravilnosti koje se pokušavaju sakriti, a za koje znaju samo rijetki. To se odnosi i na malverzacije oko provedbe javnog natječaja iz listopada 2018. za izbor novog nepotrebnog pročelnika medicinske službe; na skrivanje izvješća Pučke pravobraniteljice RH iz 2019. o diskriminaciji i nezaštićenosti zaposlenika SB Kalos uz preporučene u Bolnici još nerealizirane mjere, podsjećaju na klijentelističko pogodovanje, materijalne benefite uvijek istim pojedincima bez medicinskog obrazovanja, a koji ne sudjeluju u liječenju inozemnih pacijenata".

Na kraju, podnositelji kaznene prijave podsjećaju da je spomenuta Predstavka nma kojoj se temelji njihova prijava već ranije dostavljena županu Nikoli Dobroslaviću i predsjednici Skupštine Dubrovačko- neretvanske županije, inače liječnici dr. sc. Vilmi Kosović.
14. travanj 2024 16:10