StoryEditorOCM
Crna kronikaTRAGEDIJA U PLATU |

OPTUŽNO VIJEĆE Još uvijek se ne zna je li potvrđena optužnica, branitelji ustrajni na primjedbama za dodatna vještačenja

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
27. travnja 2021. - 13:27

Na dubrovačkom Županijskom sudu danas je održana sjednica Optužnog vijeća o "predmetu HEP" povodom optužnice za tragediju u proizvodnoj hali s generatorima u podzemlju Hidroelektrane Dubrovnik u Platu. Od tragedije koja je jug Hrvatske zavila u crno prošle su već pune dvije godine i tri i pol mjeseca, od kad su u požaru stradali djelatnici Hrvatske elektroprivrede Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak. Od prve sjednice Optužnog vijeća u siječnju prošlo je tri mjeseca, a danas su tijekom sjednice razmotrene primjedbe branitelja, inače redom nekih od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika.

image
Odvjetnik Čedo Prodanović je branitelj drugookrivljenog Nikole Rukovine
Ahmet Kalajdžić

Po okončanju sjednice Optužnog vijeća kojim je predsjedavala sutkinja Marija Donatović Dabelić branitelji su dali kraće izjave okupljenim novinarima. Tako je odvjetnik Čedo Prodanović, inače branitelj drugooptuženog Nikole Rukavine naglasio:- Naš osnovni prijedlog je bio da je tijekom istrage Državno odvjetništvo propustilo utvrditi bitne činjenice na temelju kojih inače bazira optužnicu i naš prijedlog je išao u pravcu da bez provođenja građevinskog vještačenja i dodatnog vještačenja za požare se ne može poduprijeti teza Tužilaštva o kaznenoj odgovornostri moga branjenika, a tako i ostalih btranjenika. Dakle, to je ova faza kada se stvari raščišćavaju prije nego će predmet uzći u raspravnu fazu. Odluku o potvrdi optužnice očekujemo da ćemo dobiti pismenim putem, vjerojatno do kraja tjedna. Iz odluke Vijeća vidjet ćemo jesu li prihvaćene primjedbe branitelja ili će pustiti optužnicu u raspravu ili će je vratiti na razjašnjenje dodatnih činjenica. Optužnica je ostala insuficijentna u odnosu na kljjučne činjenice na koje se poziva, a nisu dokazane.

image
Odvjetnik Gordan Preglej brani trećeokrivljenog Željka Starmana

Odvjetnik Gordan Preglej, branitelj trećeokrivljenog Željka Starmana:- Danas nije ništa odlučeno ali očekujemo da će bviti uvaženi naši prigovori na optužnicu. Naime, zahtjev svih branitelja je manje- više identičan i odnosi se na nužnost provođenja vještačenja s kojim bi se sa sigurnošću utvrdio primarni uzrok požara i nesretnog događaja, te građevinsko vještasčenje jer se kompletna optužnica bazira an tome da je za radove koji su izvedeni bilo niužno imati građevinsku dozvolu. Stav obrane je da nije trebala jer se radi o zamjeni dotrajale opreme i zamjenama koje ne ulaze u klasične radnje prema Zakonu o građenju. Znači, radi se o obnovi za koju nije potrebna građevinska dozvola, a ako nije potrebna dozvola, tada nije potrebno imati ni vanjski nadzor nego je dovoljno imati nadzor unutar postrojenja što je u konkretnom slučaju i postojalo. Prema mišljenju obrane, taj je dio nesporan te bi optužnicu trebalo vratiti i provesti vještačenja i tada vidjeti što dalje. Inače, riječ je o nekoliko postupaka a sve je krenulo 2005. godine, upit prema Ministarstvu je išao 2011. a odgovor 2012. kada se pojavilo drugo, interno mišljenje prema kojem u odnosu na te radove nije potrebna građevinska dozvola. U odnosu na moga branjenika radi se o situaciji koja uopčće nije obuhvaćena upitom za građevinske dozvole, koji je potpuno odvojen posao u odnosu na ono što je bilo od 2005. do 2016. godine kaada je službeno završen postupak revitalizacije od strane HEP-a. Godinu dana kasnije, potpuno odvojeni projekt za kojeg bi on trebao biti odgovoran na temelju nečega da je potrebna građevinska dozvola iz 2011. godine. Nužno je utvrditi činjenice uzroka požćara i je li potrebno imati građevinsku dotzvolu za te radove jer ej to bazni temelj optužnice. Zasista se radi o tragičnom događaju i u tom postupku je jako osjetljiva javnost. Ali, navedene činjenice treba utvrditi i ne mogu se zaobići a neki ljudi zaista ne bi trebali biti optuženi i nisu krivi za ono što se dogodilo. Inače, Državno odvjetništvo je ostalo kod prijedloga da se potvrdi optužnica u postojećem obliku.

image
Odvjetnik Zvonimir Hodfak je branitelj petookrivljenog Miljenka Vučića

Odvjetnik Zvonimir Hodak, branitelj petooptuženog Miljenka Vučića:- Vijeće danas nije odlučivalo niti o mjerama niti o kazni, a po mojoj procjeni optužnica će će biti potvrđena i nakon toga možemo razgovarati o pravno relevantnom akd predmet dođe pred Raspravno vijeće koje će odlučivati o sanmkcijama i mjerama. Prema praksi u Zagrebu, za potvrdu Optužnog vijeća treba mjesec dana, a nakon toga bi za četiri- pet mjeseci mogla bit i zakazana glavna rasprava pred Županijskim sudom u Dubrovniku. Definitivnu odluku o predmetu donosi nedavno formirani Visoki kazneni sud. Prema tome, sve je preuranjeno a sve što su kolege rekle je točno.

image
Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Cibilić zastupa optužnicu
Ahmet KalajdŽiĆ

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Cibilić je izjavio kako Državno odvjetništvo očekuje potvrđivanje optužnice:- Prikupljeni dokazi tijekom istrage protiv svij orkivljenika ukazuju na potvrđivanje. O prijedlozima braniutelja, pa i o dodatni,m vještačenjima ili provedbi dodatnih radnji odlućit će Optužno vijeće. Svaki slučaj je poseban i stoga ne mogu ni pretpostabviti kad bi moglo biti zakazano prvo ročište. Ovo je složeni predmet i ne mogu rto reći.

19. travanj 2024 19:54