StoryEditorOCM
Crna kronikaISTRAŽNI CENTAR ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Određen ekstradicijski zatvor bjeguncu od talijanskog pravosuđa

Piše Ahmet Kalajdžić
4. listopada 2024. - 15:26

Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odredio je na prijedlog dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva albanskom državljaninu, nezaposlenom građevinskom radniku Enisu M.(29) iz Tirane istražni zatvor. Zapravo, riječ je o ekstradicijskom zatvoru koji će trajati do predaje vlastima Republike Italije koja je kolovoza ove godine za njim raspisale tzv. Europski uhidbeni nalog. 

Inače, Enis M. ima dvojno državljanstvo Albanije i Bugarske, a službenici Granične policije PU dubrovačko- neretvanske uhitili su ga prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku preko međunarodnog graničnog prijelaza Karasovići. Uhićenje je uslijedilo temeljem Europskog uhidbenog naloga, a zbog počinjenog kaznenog djela neispunjavanja obveze koja je izrečena kao tzv. kućni pritvor, čime je taj građevinski radnik postao bjegunac. Za uhićenika je spomenuti EU-uhidbeni nalog raspisalo nadležno pravosudno tijelo u Trstu, a mjera opreza određena mu je jer je utvrđeno kako je 12. veljače ove godine s dijelom suučesnika- albanskih državljana pomagao i poticao nezakonitu migraciju dvojice državljana Albanije koje su preko teritorija Hrvatske osobnim vozilom “Seat Altea“ prevozili u Republiku Italiju.  

Kako smo doznali od glasnogovornika dubrovačkog Županijskog suda, suca Pera Miloglava, uhićenik je pristao na izručenje do kojeg će zbog toga doći ubrzanim postupkom već tijekom ovog mjeseca. No, kako nije državljanin zemalja Europske Unije a imovinski te svojim poslom ili rodbinski nije povezan s našom zemljom, ispunjeni su svi uvjeti za određivanje istražnog odnosno ekstradicijskog zatvora. U suprotnom, ostankom na slobodi postoji mogućnost od bijega i nemogućnost završetka pravosudnog postupka koji se protiv njega vodi u Italiji.

Također, sud je zaključio kako nisu ispunjeni uvjeti za određivanje jamstva niti primjene neke od blažih zakonskih mjera opreza te je određen ekstradicijski zatvor o čemu je upoznato i nadležno Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske.

04. listopad 2024 15:27