StoryEditorOCM
Crna kronikazato jer je gay

Nizozemac premlaćen u Lazaretima: evo što kaže vlasnik kluba o homofobnom incidentu

Piše Ahmet Kalajdžić
24. rujna 2024. - 15:39

U klubu „Lazareti“ u noći s petka na subotu 20/21. rujna dogodilo se brutalno premlaćivanje stranog turista. Događaj koji je nespojiv sa turističkim biserom hrvatskog Jadrana okarakteriziran je kao homofobni incident, a napadnut je mladi Nizozemac (33) indijskog podrijetla. Do napada je došlo tijekom klupskog rave-partya, a napadnuti turist iz Amsterdama u klubu je bio u društvu prijatelja kojeg, srećom, nitko nije “niti mrko pogledao“.

Sve govori kako glavni razlog napada nisu rasizam niti ksenofobija, nego homofobija, odnosno nepodnošljivost, predrasude i mržnju homoseksualaca. Prema zasad dostupnim podacima, Nizozemac se trenutačno nalazi u matičnoj zemlji i oporavlja se nakon operativnog zahvata koji je bio nužan nakon premlaćivanja.  U izjavi koju je dao policiji ispričao je tijek događaja koji su kobne noći doveli do fizičkog napada. Opisao je kako je neki “lokalni mladić“ vrckavo plesao kraj njega da bi mu u jednom trenutku prišao i šapnuo da s njim pođe do toaleta jer “ima nešto za njega“. No, poziv je odbio da bi ga taj mladić, kad je kasnije, oko 2,30 sati ipak morao do toaleta, dočekao kraj vrata WC-a i pitao je li gej. Nizozemac je odgovorio potvrdno i potom, ničim izazvan, iznenada dobio snažni udarac šakom u lice! Sav krvav prebačen je u dubrovačku Opću bolnicu gdje su liječnici utvrdili višestruke prijelome i dislokaciju vilice. Zaključeno je kako je zbog tih ozljeda nužno obaviti žurni operativni zahvat, a zbog zahtjevnosti operacije najbliže je to bilo moguće u Splitu. Ipak, nakon što je dobio potrebne lijekove, Nizozemac se ipak odlučio na povratak kući gdje je početkom tjedna operiran u Amsterdamu.

Valja reći i ono što su naglasili Nizozemac i njegov prijatelj: napadaču se suprotstavio izbacivač kluba, a pohvalili su i korektnost policijskih službenika. Međutim, predbacili su policiji kako nisu obratili pozornost na tvrdnje napadnutog i njegova prijatelja da se u suštini radi o brutalnom homofobnom napadu.

Iako je kriminalistička istraga još uvijek u tijeku, neslužbeno smo uspjeli doznati kako je napadač identificiran i da je u utorak već uhićen. Međutim, dodatno žalosti podatak kako je, navodno, riječ o mladom sportašu jer se uz sport rijetko vezuju ksenofobija i homofobija. Navodno je napadač mladi nogometaš K.B., što nam je i iz cluba Lazareti potvrdio direktor kluba “Lazareti” Viktor Vučetić:- Nasilnika i budala ima u svakoj zemlji! Preventivom ovakvog ponašanja treba se baviti Država, kroz edukaciju i kroz primjenu Zakona prema onima koji ih krše. Nasilnik K.B. je otkriven, živi u Dubrovniku, uhićen je i priveden u Villa Palmu. Inače, ARL je udruga koja se prvenstveno bavi kulturom i vrata su otvorena svim ljudima dobre volje koji se, na afirmativan način, žele izraziti o bilo kojoj temi od javnog interesa. Do sada se nismo bavili pravima manjina, ali nikad nije kasno da, s obzirom na okolnosti i sredinu u kojoj živimo, počnemo- rekao je Vučetić, dok voditeljica i osoba ovlaštena za zastupanje ARL Srdjana Cvijetić naglašava:

-Kao prvi susjedi i kolege Kluba Lazareti ističemo da Art radionica Lazareti osuđuje svaki oblik nasilja, netolerancije i diskriminacije. Želimo da se počinitelj što prije kazni i snosi odgovornost za svoju agresiju i homofobiju, a mladom Nizozemcu da što prije ozdravi. Žalimo zbog ovog što mu se dogodilo u našem Gradu, a kao udruga koja se bavi organizacijom umjetničkih i kulturnih programa dosad smo organizirali niz razgovora i aktivnosti, doveli više izložbi, kazališnih predstava i filmskih projekcija koje se bave ravnopravnošću, solidarnosti, razumijevanju, prihvaćanju drugih i drugačijih te borbom protiv homofobije i svih oblika diskriminacije utemeljenoj na rasnoj, spolnoj, rodnoj, seksualnoj, ekonomskoj, religijskoj i bilo kojoj osnovi. Prostor Art radionice Lazareti je sigurno i otvoreno mjesto, a nadamo se kako su naše aktivnosti barem malo doprinijele podizanju svijesti i promicanju ravnopravnosti, solidarnosti i neprihvaćanju diskriminacije.

25. rujan 2024 12:37