StoryEditorOCM
Crna kronikaUSPJEŠNO OKONČAN POLICIJSKI PROGON U AKVATORIJU OTOKA LASTOVA

NA PRISILNOM VEZU Talijanska koča prepraćena u luku Ubli

11. siječnja 2020. - 19:55

Nakon kraće potjere po akvatoriju Južnog jadrana, danas je nešto prije 14 sati, nedaleko otoka Lastova, službenici Pomorske policije pri Policijskoj upravi splitsko- dalmatinskoj s policijskim su plovilom "Josip Jović" uzaptili talijansku koču koja je zatečena u nezakonitom ribolovu.

Treba reći kako je talijanska ribarica prvo uočena od strane operatera Nacionalnog pomorskog centra u Zadru koji je, zapravo, operativno nadležan i "pokriva" cijelu hrvatsku obalu Jadrana i otoke.

U potjeru i progon talijanske ribarice spomenuto se policijsko plovilo uključilo nakon ignoriranja Talijana na policijski poziv da se zaustave s plovilom. Nakon kraćeg progona talijanska ribarica je uspješno sustignuta te je uzapćena i prepraćena u luku Ubli na Lastovu.

Kako smo doznali, u tijeku je kriminalističko istraživanje protiv ukupno petorice državljana Italije koji su se nalazili na ribarici. Radi se na utvrđivanja prekršaja prema Zakoniku o šengenskim granicama i Zakonu o morskom ribarstvu. Također neslužbeno, doznajemo kako na koči nije zatečena veća količina ulovljene ribe, no visina kazne neće ovisiti i količini ulova.

Valja reći kako su brojni hrvatski ribari s odobravanjem primili vijest o uzapćenju talijanske ribarice jer, kako su nam rekli, "nije nikakva tajna da su se Talijani osilili te da u krivolov u naše teritorijalne vode dolaze često i sa po četiri-pet koča".

04. srpanj 2024 16:14