StoryEditorOCM

Znaju se putnice u Nizozemsku, 17-godišnja Jugašica Nika Alamat ide na Europsko seniorsko prvenstvo!

Piše Tonči Vlašić
30. prosinca 2023. - 17:21

Nika Alamat ide na seniorsko EP vaterpolistica u Nizozemsku. Dubrovkinja, 17-godišnja Jugašica, našla se na popisu našeg izbornika Bruna Sabionija, među 15 igračica. Alamat je prošle godine bila prva Jugašica u povijesti na jednom Svjetskom prvenstvu, i to na juniorskom SP-u do 18 godina, a u tom trenutku još nije imala 16 godina. 

- Nika igra više desnu stranu, ali se zna snaći na svakoj poziciji. Pokazala je to igrajući za naše mlađe kategorije, a kako mi nismo nastupali sa seniorskom ekipom, pokazala je to igrajući za seniorsku ekipu splitskog Jadrana s kojom je u sezoni 2021./22. osvojila Kup Hrvatske te drugo mjesto u prvenstvu – pamte se riječi Siniše Zonića, trenera Ženskog vaterpolskog kluba Jug.

Dubrovački ženski vaterpolski klub, koji je super uspješan u mlađim uzrastima, na završnim pripremama reprezentacije imao je dvije svoje igračice, vratarku Lanu Korać, dok je na širem popisu za seniorsko EP bila od članica dubrovačkog kluba još i Nina Jazvin, koja je nastupala također za mlađe uzrasne kategorije hrvatske reprezentacije.

- Mislim da je ovo u biti najrealnije, iako su i vratarka Korać, kao i Lara Srhoj apsolutno budućnost našeg ženskog vaterpola. To sam i rekao, nemaju se što brinuti, jedino što se sada čisto fizički ne mogu nositi s najtežim izazovima. No, baš njih dvije su odradile pripreme fantastično. Dobili smo dvije male cure koje su prošle zahtjevan seniorski dio priprema – istaknuo je Sabioni.

Hrvatska na EP-u 2024. godine: vratarke Latica Medvešek (Mladost Zagreb) i Nataša Trojan Jimenez (Sant Feliu Barcelona), centri Magdalena Butić (Jadran Split) i Dora Kangler (Spandau 04 Berlin), braniči Kiara Brnetić (Mladost Zagreb), Matea Skelin (Mladost Zagreb) i Ana Desnica (Viktoria Šibenik), te napadači Iva Rožić (Mladost Zagreb), Ria Glas (Mladost Zagreb), Nina Medić (Mladost Zagreb), Neli Janković (Jadran Split), Jelena Butić (Jadran Split), Bruna Barišić (Jadran Split), Nika Alamat (Jug Dubrovnik) i Ivana Butić (Jadran Split).

Pomoćnica izbornika je Mia Šimunić, trener vratarki je Željko Jozipović, zatim Ivana Divković je fizioterapeutkinja, Ljiljana Škrinjarić liječnica, a Dunja Bračun je team menadžerica.

Naše EP otvaraju protiv domaćina, aktualnih svjetskih prvakinja, reprezentacije Nizozemske, i to 5. siječnja u 19 sati. U 2. kolu u skupini igraju protiv Grčke (6. siječnja, 16 sati), a u 3. kolo suparnik im je Mađarska (7. siječnja, 20 sati).

01. svibanj 2024 08:37