StoryEditorOCM
VaterpoloTO SE NE ZABORAVLJA

Umjesto najave utakmice s Crvenom zvezdom. Na današnji dan prije 24 godine bila je festa u Gružu, a nevjerojatno koliko je trofeja osvojeno od tad!

Piše Tonči Vlašić
8. travnja 2024. - 17:20
Elvis Fatović je podigao pokal pobjednika LEN-a kupa pred više od 5000 navijača u Gružu, Antun Vrdoljak je potom čestitao ostalim igračima Juga, prvo Ognjenu Kržiću...

U Gružu se prije 24 godine igrala uzvratna utakmica finala LEN-a kupa. Balon, ‘krov nad glavom‘, skinuo se i složio nekoliko dana prije. Odluka o pobjedniku LEN-a kupa, njegovo drugo poluvrijeme, igrala se pod vedrim nebom. Bilo je hladno tih dana u Dubrovniku, te upitno hoće li se utakmica igrati.

Jug je u tom trenutku 15 godina bio bez naslova državnog prvaka, zadnjeg je osvojio još u bivšoj državi - 1985. je 22. put bio prvak Jugoslavije. U vitrinama je imao samo jedan europski trofej – Kup prvaka osvojen te 2000. prije 20 godina – 1980. godine. Dva puta je bio pobjednik Kupa Jugoslavije, 1981. i 1983., te dva puta pobjednik Kupa Hrvatske, i ta jedina dva trofeja u Lijepoj našoj osvojio je 1994. i 1996. godine. Ukupno je u vitrinama imao 27 pokala, a 77 godina na leđima. Mladost, 23 godine mlađa, imala je deset trofeja više, čak četrnaest europskih od čega sedam naslova prvaka Europe zbog čega je proglašena najboljim vaterpolskim klubom 20. stoljeća.

Europskim trofejima na oproštaju od tog 20. stoljeća bila su od Juga bogatija dva splitska kluba: POŠK sedam trofeja od čega jedan prvaka Europe i Jadran sa četiri od čega dva naslova prvaka Europe, dok je Mornar BS imao isto, kao i KPK (oba su osvajala Kup pobjednika kupova Europe). Europski trofej je imao i Bellevue (Comen cup 1999.).

Dakle, bio je 8. travnja 2000. godine. Gruž je u uzvrat finala ulazio s pogotkom prednosti. U Pescari je u prvoj utakmici bio bolji s 8:7. Uzvrat, koji je otvorio s vodstvom 4:0 i 5:1, dobio je s 10:6.

Jug – Pescara 10:6

DUBROVNIK, 8. TRAVNJA 2000. GODINE Bazen u Gružu. Gledatelja 5.000. Suci: Alexander Galkin (Rusija) i Sergio Borrell (Španjolska). Delegat: Mirko Šandić (Srbija).

JUG: Volarević, Vranješ, Pecotić, Rilović, Kržić, Smodlaka (1), Medan, Ivaniš (2), Bošković (1), Molnar (4), Balić, Fatović (1), Karač (1). Trener: Veselin Đuho.

PESCARA: Tadić, D’Altrui (1), Bovo, Barbuscia, Kreković (1), Delić, Morini, Carozza, Pomilio (2), F. Mammarella, E. Mammarella (2), Calcaterra, D’Amario. Trener: Bruno Silić.

Igrač više: Jug 5/4, Pescara 6/3

Četvrtine: 3:0, 2:2, 2:0, 3:4.

Gruž je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Više od 5000 navijača. Gruž okićen brojnim transparentima, zastavama. Nekoliko sretnika je utakmicu pratilo s ‘krova‘. Atmosfera je bila sjajna. Od ranih jutarnjih sati navijački karusel je išao od jednog do drugog kraja grada. Nakon što je kapetan Elvis Fatović iz ruku Antuna Vrdoljaka, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora i člana Međunarodnog olimpijskog odbora, preuzeo pobjednički pokal LEN-a kupa, ‘kanta‘ je išla od junaka do junaka Jugovog trijumfa. Podizali su ga Goran Volarević, Tiho Vranješ, Đani Pecotić, Davor Rilović, Ognjen Kržić, Mile Smodlaka, Dragan Medan, Ivo Ivaniš, Alen Bošković, Tamas Molnar, Maro Balić i Frano Karač. Na kraju je pokal završio i među navijačima.

NEZABORAVNI 8. TRAVNJA 2000. 

Tog 8. travnja 2000. godine Jugov kapetan je bio Elvis Fatović, trener je bio Veselin Đuho, njegov pomoćnik Emil Nikolić, kondicijski trener Dean Kontić, liječnik dr. Marko Margaritoni, ekonom Damir Krajišnik, predsjednik Željan Konsuo, sportski direktor Goran Sukno, tajnik Ivo Miloš, službeni spiker je bio Dubravko Cota...

U Gruž je na utakmicu došao legendarni Trifko Banđur, trener pod čijim je vodstvom Jug osvojio prvi europski trofej - naslov prvaka Europe 1980. godine...

image

Navijači Juga na uzvratnoj utakmici finala LEN-a kupa protiv Pescare 8. travnja 2000. godine

Milo Kovač/
image

Veselin Đuho, jugov trener, nakon pobjedničkog kupanja - ‘LEN-a kup je naš!‘

Jugovih ‘pet Do 100‘/
image

Goran Sukno, Neven Kovačević, Dubravko Cota, Željan Konsuo uz zapisnički stol za vrijeme uzvratne utakmice finala LEN-.a kupa 2000. godine

Jugovih ‘pet Do 100‘/

- Jug može i ima mjesta igrati u Ligi prvaka i biti glavni kandidat i za taj naslov. Nismo im mogli parirati. Čestitam im na pobjedi, te njihovim navijačima na ambijentu koji su priredili u Gružu – ostale su zapisane riječi Bruna Silića, trenera Pescare, ali i njezinog igrača, Dubrovčanina Mladena Delića.

- Govorio sam suigračima što ih čeka u Gružu. Nisu mi vjerovali. Sad su se uvjerili kako je i na vaterpolskim utakmicama moguća ovakva atmosfera. Jug je bio odličan – podvukao je Delić. Predivna atmosfera... Nikad takvo što nisam vidio – komentirao je atmosferu u Gružu Tamas Molnar, mađarski reprezentativac, prvo ime Juga i druge utakmice finala LEN-a kupa sa četiri pogotka.

Danas, 24 godina poslije osvojenog LEN-a kupa 8. travnja 2000. godine, Jug Adriatic osiguranje ima u svojim vitrinama ukupno 70 trofeja od čega sedam europskih. Jug je danas trofejima najbogatiji hrvatski vaterpolski klub. Od 8. travnja 2000. godine osvojio je 43 trofeja od čega šest europskih. Najuspješniji je klub prvenstva Hrvatske, najuspješniji je klub Kupa Hrvatske, najuspješniji je klub Regionalne lige!

Jugaši gore od želje ove sezone uloviti novi europski trofej. Preskočili su u osmini finala branitelja naslova, velikog rivala, mađarski Vasas, a sad im je prepreka na putu do Final 4 Eurocupa beogradska Crvena zvezda. Prva utakmica četvrtfinala igra se u utorak, 9. travnja, u Gružu s početkom u 20 sati. Uzvrat je u subotu, 27. travnja, u Beogradu. Final 4 je 17. i 18. svibnja. 

Nevjerojojatno, 43 trofeja od čega 6 europskih je Jug uzeo u 24 godine

image

Vaterpolski klub Jug - pobjednik LEN-a kupa 2000. godine

Milo Kovač/
01. svibanj 2024 09:22