StoryEditorOCM
VaterpoloKLJUČNA UTAKMICA (20.15 SATI)

Trener klupskog prvaka Europe Sandro Sukno o Crnoj Gori, EP-u u Gružu: ‘Opet jedan prekrasan osjećaj. Svi moramo biti ponosni zbog toga!‘

Piše Tonči Vlašić
8. siječnja 2024. - 09:41

Prerano je, ali daj Bože da bude tako – istaknuo je Sandro Sukno nakon što su kolege s HTV-a, budući neće biti večeras (20.15 sati, prijenos HTV2) protiv Crne Gore u Gružu (ima obveze u Italiji, vratit će se na završnicu u Zagreb), poželjele da im bude gost na Savi. Najbolje bi bilo, složili smo se s ekipom HTV-a, uoči finala Hrvatska – Italija iako trener talijanskog (i europskog) prvaka PRO Recca, a jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena, virtuoz, zna sve i o ostalima.

Sandro je 2010. godine, kad je Lijepa naša bila prvi put domaćin EPa, tad se samo igralo u Zagrebu, osvojio zlato pobjedom u finalu baš protiv Italije, prije toga u onom sjajnom polufinalu savladana je Srbija. Ratko Rudić je bio izbornik pod čijim je vodstvom osvojio i olimpijsko zlato u Londonu 2012.,dok je s Ivicom Tuckom 2017. uspio doći i do jedinog zlata, koje mu je tad nedostajalo – naslova svjetskog prvaka. Nažalost, to finale SP-a prije sedam godina je bila njegova posljednja utakmica u karijeri. Zdravstveni problemi nisu dozvolili nastavak karijere. Ali, srećom, i dalje je u vaterpolu, ne u bazenu, već uz njega.

U protekle dvije sezone sve je osvojio što se moglo osvojiti kao trener PRO Recca: dva naslova prvaka Italije, dva Kupa Italije, dva puta prvak Europe, te dva puta osvajač europskog Superkupa, a taj trofej je uzeo i na početku ove sezone, koju je sad prekinulo Europsko prvenstvo, koje je u tijeku, te Svjetsko prvenstvo, koje se u prvoj polovici veljače igra u Dohi.

- Rano je za neke prognoze što se tiče Eura. Sve reprezentacije se još uvijek traže u prve dvije utakmice na EP-u. Pripreme su bile kratke.

image

Sandro Sukno

SKUPINA ‘A‘ U DUBROVNIKU

Rezultati, četvrtak, 4. siječnja, 1. kolo: Crna Gora - Francuska 20:19 nakon peteraca, Španjolska - Hrvatska 12:14 nakon peteraca, subota, 6. siječnja, 2. kolo: Crna Gora - Španjolska 12:14, Hrvatska - Francuska 12:7. 

Poredak: 1. Hrvatska 5 bodova, 2. Španjolska 4 boda, 3. Crna Gora 2 boda, 4. Francuska 1 bod. 

Raspored 3. kola, ponedjeljak, 8. siječnja, 17.45 sati: Francuska - Španjolska, 20.15 sati: Crna Gora - Hrvatska. 

Prva dvojica idu izravno u četvrtfinale, a treći i četvrti u osminu finala

Bio je u Gružu, pratio s tribina pobjedu protiv Francuske. Prije toga je Hrvatska u njegovom gradu na peterce dobila Španjolsku.

- Najbolje u ovoj našoj priči je to što do toga nismo došli sa savršenom igrom. U obje utakmice nam je falio jedan segment igre. U obje utakmice su iskočila dvojica, trojica, a za osvojiti medalju trebat će ih više. Evo, Italija. Razbila je Grčku. Po meni je prerano uhvatila formu. Pitanje je sad hoće li moći biti ovakva i dalje jer je tek jedna trećina prvenstva iza nje? Sad se vraćam na naše, obrana je važna, ona je bila sjajna protiv Francuza, ali trebat će biti agresivniji u napadu, zatim u igri 6 na 6, te svakako s igračem više za doći do željenog rezultata.

Crna Gora stoji nasuprot naših u posljednjem kolu u skupini. S dva boda protiv Španjolske, te sva tri protiv Francuske, još nismo osigurali prvi cilj – izravan plasman u četvrtfinale (prva dva mjesta u skupini to donose). Ne smijemo izgubiti od Crne Gore jer ako Španjolska dobije Francusku, tad smo treći, te idemo u osminu finala.

- Crna Gora nema specijalne pojedince, a što ima Francuska, a pogotovo Španjolska. Crna Gora je kao momčad jaka. Da, uspjeh protiv nje nam puno znači. Donosi puno toga.

Uživao je u svom Gružu, koji je bio pun k’o šipak.

- Vratili smo se unatrag dvadeset godina kad je Jug bio prva ljubav Grada. Svi pričaju opet o vaterpolu, dovode djecu na tribine da vide reprezentaciju. Opet jedan prekrasan osjećaj. Svi moramo biti ponosni zbog toga.

image

Sandro Sukno u ljeto 2017. godine u Pojudu - hrvatska reprezentacija je nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka bila gost splitskog Hajduka na njegovoj europskoj utakmici protiv Brondbyja

Duje Klarić/Cropix
26. travanj 2024 12:43